Tensió bèl·lica

Rússia i Ucraïna fan l’intercanvi de presoners més gran des de l’inici de la guerra

Kíiv ha recuperat 215 soldats i Moscou 55

1
Es llegeix en minuts

Ucraïna ha anunciat l’alliberament de 215 militars en un intercanvi amb Rússia, entre els quals els líders de la defensa de l’acereria Azovstal a la ciutat de Mariúpol, símbol de la resistència davant la invasió russa. Es tracta de l’intercanvi de presoners més gran des de l’inici del conflicte bèl·lic desencadenat arran de la invasió russa d’Ucraïna. «Hem aconseguit alliberar 215 persones», va declarar a la televisió el cap de l’administració presidencial ucraïnesa, Andrí Yermak. Per la seva banda, Rússia ha recuperat 55 presoners, entre els quals l’exdiputat ucraïnès Víktor Medvedtxuk, pròxim a Vladímir Putin i acusat d’alta traïció per Kíiv, ha precisat el president ucraïnès Volodímir Zelenski en el seu discurs diari.

En el marc d’aquesta «operació llargament preparada», cinc comandants militars, inclosos els líders de la defensa d’Azovstal, van ser traslladats a Turquia, ha dit Zelenski. Seguiran en aquest país «en seguretat absoluta i en còmodes condicions» fins al «final de la guerra» segons l’acord arribat amb el president turc Recep Tayyip Erdogan, ha afegit el cap de l’Estat ucraïnès. Zelenski també ha assenyalat que en aquest intercanvi està inclòs l’alliberament anunciat prèviament de deu presoners de guerra traslladats a l’Aràbia Saudita, entre els quals cinc britànics i dos nord-americans.

La Casa Blanca ha agraït al president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, i al príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, per organitzar un intercanvi de presoners de guerra amb Rússia que ha permès l’alliberament de dos nord-americans.

Notícies relacionades

Els Estats Units «agraeixen» a Zelenski i al seu govern «per incloure dos ciutadans nord-americans en l’intercanvi de presoners anunciat avui» amb Rússia, va dir dimecres l’assessor de Seguretat Nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, en un comunicat divulgat a Twitter.

«Agraïm al príncep hereu (Mohamed bin Salman) i al govern saudita per facilitar» l’operació, va escriure també. «Esperem que els nostres ciutadans es reuneixin amb la seva família».