Carrera per a primer ministre

L’exministre britànic Rishi Sunak anuncia la seva candidatura per succeir Truss

  • El ‘tory’ ja es va enfrontar a Truss després de la dimissió de Boris Johnson per dirigir l’Executiu

L’exministre britànic Rishi Sunak anuncia la seva candidatura per succeir Truss

DPA

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L’exministre de Finances Rishi Sunak ha anunciat aquest diumenge la seva candidatura per succeir Liz Truss i convertir-se en el pròxim primer ministre del Regne Unit. La dimissió de l’economista ‘tory’ va ser la metxa que va encendre la cadena de dimissions que van acabar forçant la renúncia de Boris Johnson a l’estiu. I és que Sunak va ser un dels favorits per succeir-lo i es va arribar a enfrontar amb l’acabada de dimitir primera ministra per al càrrec, sense èxit. Ara l’exministre torna a intentar-ho i promet «redreçar» l’economia del país i «unir» el Partit Conservador. Si aconseguís imposar-se en aquest nou procés de primàries, es convertiria en el primer cap del Govern hindú i de color del Regne Unit.

«El Regne Unit és un gran país, però ens enfrontem a una profunda crisi econòmica», ha escrit en el seu compte de Twitter, confirmació de la seva candidatura. «Em presento per ser el líder del Partit Conservador i pròxim primer ministre», ha afegit.

Diputat des del 2015 i ministre d’Economia des del 13 de febrer del 2020 fins a la seva dimissió, el juliol del 2022. Durant la seva etapa en el Govern, va ser lloat pel seu pla de protecció de l’ocupació durant la pandèmia, però se li van criticar les ajudes insuficients als ciutadans davant la inflació i una pujada d’impostos que després va revertir parcialment. No obstant, la seva imatge va quedar tacada al ser multat, com Johnson, per haver participat en una de les festes que van violar les normes anticovid a les oficines de Downing Street. Fets pels quals va demanar disculpes, tot i que sempre va defensar que en aquelles festes «només estava de passada».

Notícies relacionades

Un dels motius que expliquen la caiguda de Liz Truss després de 45 dies en el càrrec és el seu intent fallit de retallada dràstica d’impostos. Aquesta immediatesa que la conservadora va prometre aplicar va ser un dels elements que la van diferenciar de Sunak durant les primàries, ja que l’exministre d’Economia va manifestar que volia retallar impostos, però quan la inflació estigués controlada.

Abans d’entrar en política, Sunak va ocupar càrrecs en diverses firmes financeres, entre elles el banc d’inversió Goldman Sachs i el fons de capital risc The children’s investment Fund Management. El 2010 es va unir a una altra gestora de fons, Theleme Partners, i va ser director de Catamaran Ventures, propietat del seu sogre, el milionari indi N.R. Narayana Murthy. Sempre ha projectat una imatge de milionari que s’ho ha treballat, si bé es va educar en l’elitista escola privada de Winchester i una part de la seva fortuna es deu al seu matrimoni amb la filla d’un magnat indi, Akshata Murty, la situació fiscal del qual va ser objecte de polèmica.

Temes:

Regne Unit