Sense anunci previ

Macron es reuneix amb Meloni

El president francès es converteix en el primer líder europeu a reunir-se amb la nova primera ministra d’Itàlia després de la seva presa de possessió

Macron es reuneix amb Meloni

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El president francès, Emmanuel Macron, s’ha convertit inesperadament aquest diumenge en el primer líder europeu a reunir-se amb Giorgia Meloni després de la presa de possessió de la nova primera ministra del país transalpí. «Som europeus, països veïns, i per l’amistat dels nostres pobles, hem de continuar el treball emprès amb Itàlia. Fer-ho junts, amb diàleg i ambició, és el que li devem als joves i els nostres pobles. Aquesta trobada va en aquesta direcció», ha escrit Macron a les xarxes socials, després de la reunió.

La trobada entre els dos mandataris, que no havia sigut anunciada, té lloc després que, les últimes setmanes, el triomf electoral de Meloni fos acollit amb recel per París. Tant és així que la ministra gal·la d’Afers Europeus, Laurence Boone, va arribar a afirmar, en una entrevista amb un diari italià, que França «vigilarà el respecte als drets i llibertats» del nou Govern de Roma.

Les paraules de Boone són una «inacceptable amenaça d’ingerència contra un Estat sobirà, membre de la Unió Europea», va ser llavors la resposta de la ultradretana italiana.

La guerra d’Ucraïna

Notícies relacionades

D’aquí també que la informació suscités aquest diumenge gran interès de la premsa transalpina, després que les autoritats franceses confirmessin la reunió, que s’ha celebrat al marge d’una visita ja planejada de Macron a la capital italiana per acudir a un esdeveniment amb l’associació catòlica de Sant Egidi, que es va fer al barri romà d’EUR i en què també s’ha abordat la guerra d’Ucraïna.

La reunió s’afegeix a una sèrie de contactes de les autoritats europees amb el nou Govern italià que s’estan portant a terme en aquestes hores. Un exemple d’això ha sigut, durant el dia d’avui, una trucada entre el nou ministre d’Exteriors italià, Antonio Tajani, i l’alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell. «La UE és una referència fonamental per a Itàlia. Treballarem junts per afrontar els desafiaments globals i una pau justa a Ucraïna», ha escrit Tajani a les xarxes socials, després de la conversa.