Va dimitir fa uns mesos

Johnson sospesa tornar a presentar-se per substituir Truss

L’escàndol de les festes a Downing Street durant la pandèmia va desplomar la popularitat de Johnson com a primer ministre

  • Multimèdia | Desgovern al Regne Unit: els despropòsits des de Thatcher fins a Truss

Johnson sospesa tornar a presentar-se per substituir Truss

JUSTIN TALLIS / POOL / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’escàndol de les festes a Downing Street durant la pandèmia va desplomar la popularitat de Boris Johnson com a primer ministre i va acabar provocant la seva dimissió. Quatre mesos després del mandat fallit de Liz Truss, la seva successora, l’exmandatari es planteja tornar a la primera línia política.

En cas que es faci efectiva, la candidatura de Johnson toparà frontalment amb la del favorit, Rishi Sunak, titular d’Economia durant la pandèmia de coronavirus, que es perfila com favorit per succeir Liz Truss com a primer ministre britànic.

Sunak, de 42 anys, va alertar durant les primàries conservadores d’aquest estiu que els plans fiscals de Truss desplomarien les finances del Regne Unit, una advertència que ha resultat precisa i que ha donat ales als seus aliats per reivindicar-lo com el successor natural de la cap de Govern, que aquest dijous ha anunciat la seva dimissió.

Favorits en el partit

Notícies relacionades

L’exministre d’Economia va ser, a més, el candidat que més vots va obtenir entre els diputats ‘tories’ en aquelles primàries, tot i que va perdre l’última votació del procés, en la qual les bases del partit es van decantar per les agressives retallades d’impostos que proposava Truss per impulsar l’economia.

La caiguda de la líder conservadora després de només 45 dies a Downing Street ha fet que Johnson plantegi al seu cercle pròxim la possibilitat de tornar a presentar-se com a candidat, segons ha revelat el diari ‘The Times’. En un sondeig entre els afiliats ‘tories’ publicat aquesta setmana, el 32% de les bases del partit volen que torni al poder, mentre que el 23% prefereix Sunak.

Temes:

Boris Johnson