Conflicte russoucraïnès

Igor Girkin, ‘el pistoler’ líder de la guerra del Donbass i acusat de crims de guerra, torna al front

  • Kíiv ofereix una recompensa de 100.000 dòlars pel seu cap per la seva suposada responsabilitat en la demolició de l’avió de Malaysia Airlines en el qual van morir 298 persones

  • El militar prorús, que va tenir un paper molt rellevant en el conflicte del Donbass, torna al camp de batalla com a comandant d’un batalló de voluntaris

Igor Girkin, ‘el pistoler’ líder de la guerra del Donbass i acusat de crims de guerra, torna al front

EFE / Photomig

4
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Nacionalista rus, crític amb Vladímir Putin, exagent dels serveis secrets del Kremlin, acusat de crims de guerra, monàrquic i veterà dels fronts de Txetxènia, Bòsnia i Moldàvia. Així és Igor Girkin, també conegut com a ‘Strelkov’, ‘el pistoler’ en rus. Aquest exmembre del FSB –com el president rus– va ser un dels líders militars prorussos més destacats de les autoproclamades ‘repúbliques populars’ de Donetsk i Lugansk. El Govern ucraïnès ofereix ara una recompensa de 100.000 dòlars per ell. Va posar el preu després d’anunciar-se, dissabte passat, que tornava al front. Kíiv el busca per ser un dels principals sospitosos de la demolició, el 2014, de l’avió de Malaysia Airlines MH17, en el qual van morir 298 civils que viatjaven en un Boeing 77 d’Amsterdam a Kuala Lumpur, i també per haver sigut un important actor en l’annexió de Crimea per part de Rússia i la guerra del Donbass.

Recentment es va confirmar la seva tornada al camp de batalla, concretament ocupant el lloc de comandant adjunt d’un batalló de voluntaris a Ucraïna. Lluitant al Donbass ja té experiència, ja ho va fer al principi del conflicte civil ucraïnès, al costat d’altres noms com ‘Motorola’ (Arsen Pavlov) i ‘Givi’ (Mikhaïl Tolstij), morts en atemptats amb explosius. ‘Strelkov’ i aquests dos milicians eren els que al camp de batalla movien els fils del conflicte als territoris prorussos.

La seva activitat a Ucraïna va començar el 2014, a Crimea. Allà ‘Strelkov’ va formar part del que es va batejar com ‘comandants d’autodefensa’ de la regió. Ell mateix va explicar en entrevistes que va ser necessari a causa del poc suport a l’annexió de la península de Crimea entre les forces de seguretat i autoritats de la regió. Va admetre també haver format part dels militars que van obligar els polítics locals a votar (a favor) en el referèndum d’annexió a Rússia.

 

Consolidació al Donbass

Quan la guerra a l’est d’Ucraïna encara no havia esclatat, va ser un dels que va promoure la creació de les primeres milícies d’autodefensa de Donetsk i Lugansk. Fins i tot va narrar haver liderat la primera escaramussa de la guerra, que suposadament va donar inici al conflicte. En el diari ‘Zavtra’ va explicar que «al principi» no es volia lluitar. «Els dos bàndols volien convèncer l’altre. A Sloviansk, vam abordar l’ús d’armes amb molta precaució». Fins que els serveis de seguretat d’Ucraïna van voler desallotjar-los, llavors «hi va haver un xoc frontal, per al qual no estaven preparats». «Van patir pèrdues i se’n van anar», va relatar.

Després de les primeres batalles va arribar a ser un dels homes més poderosos a la regió i va arribar a controlar la major part de les forces militars de les «repúbliques populars», fet que va consolidar arribant a ser el ministre de Defensa de Donetsk. Durant la seva estada a l’est d’Ucraïna va ser un dels màxims promotors de Novorrosiya, un projecte polític que volia formar un estat satèl·lit de Rússia a les províncies del sud i est d’Ucraïna al justificar que històricament van formar part de l’Imperi Rus. Temps després, aquesta iniciativa es va desestimar; ell mateix va qualificar el 2015 el projecte com «un error monumental» i aquest territori es va quedar en dos estats sense reconeixement que posteriorment, el 2022, Rússia ha reclamat.

Crítiques al lideratge rus

Notícies relacionades

El seu amor a la pàtria no li ha impedit criticar obertament tant el president rus com els comandaments que dirigeixen actualment les tropes del Kremlin a Ucraïna. En una entrevista a l’agència de notícies Efe el 2019 va assegurar: «Putin s’hauria pogut convertir en un heroi nacional i passar a la posteritat. No hauria imaginat mai que fos tan obtús i que pogués fer passos irreversibles i després intentar frenar costa avall». En aquell moment també va apuntar que la guerra entre Rússia i Ucraïna pel Donbass «era inevitable». A més, va assegurar que «Putin no és una persona capaç d’acceptar els seus propis errors».

Aquest 2022, després de l’inici de l’ofensiva russa sobre Ucraïna, es va convertir en ‘influencer’ i va començar a utilitzar diferents plataformes com Telegram o YouTube. No s’ha posicionat en contra del conflicte, però, sí, de la manera en què s’ha desenvolupat. Ha arribat a acusar el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, de «negligència criminal» i fins i tot ha dit que caldria «penjar» Putin pels seus errors de planificació. Abans del 21 de setembre, quan es va anunciar la mobilització parcial, ja es va pronunciar a favor d’una mobilització total dels ciutadans russos. Un dels seus missatges més compartits al principi del conflicte deia: «Crec que ens involucrarem en un conflicte sagnant a llarg termini, esgotador i extremadament perillós per a la Federació Russa».