Crisi al Regne Unit

Dimiteix la ministra britànica d’Interior, Suella Braverman

L’exministre de Transports Grant Shapps la reemplaça en el càrrec

  • La renúncia té lloc en un moment de creixents pressions perquè Truss abandoni Downing Street

Dimiteix la ministra britànica d’Interior, Suella Braverman

TOBY MELVILLE

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La ministra britànica d’Interior, Suella Braverman, ha dimitit aquest dimecres després d’haver assumit el càrrec fa tan sols 43 dies, convertint-se en la ministra d’Interior més breu en la història recent del Regne Unit. Braverman ha sigut substituïda per l’exministre de Transports, Grant Shapps, que en l’última elecció de líder conservador va donar suport a Rishi Sunak, el rival de Liz Truss en les primàries ‘tories’.

A la seva carta de renúncia, Braverman afirma que a primera hora de dimecres havia enviat a un col·lega del Parlament un document oficial des del seu compte de correu personal sobre immigració. «Això constitueix una infracció tècnica de les normes», assenyala. «Tan aviat com em vaig adonar del mateix vaig alertar immediatament de l’ocorregut pels canals oficials». Braverman deixa anar clarament una indirecta a Truss quan diu: «L’actuació del govern es basa que la gent assumeix la responsabilitat pels seus errors, pretendre que no hem comès errors i seguir endavant com si els altres no se n’haguessin adonat i esperant que les coses tornin màgicament a estar bé no és una política seriosa. He comès un error, accepto la responsabilitat, renuncio».

 

La carta va més enllà en les critiques. «És obvi per a tot el món que passem temps tumultuosos. Em preocupa la direcció d’aquest govern. No només hem trencat les promeses fonamentals que vam fer als nostres votants, em preocupa a més molt seriosament el compliment dels compromisos que aquest govern va prometre en el seu programa, com reduir el nombre de migrants i aturar la migració il·legal particularment perillosa al creuar (el canal de la Mànega) en bots petits».

 

Braverman, les idees i declaracions de la qual pertanyen obertament a l’àmbit de l’extrema dreta, podia haver mirat de minimitzar el seu error «tècnic». Per contra, l’ha magnificat amb la seva renúncia i els seus comentaris crítics, aprofundint encara més la crisi en la qual es troba la primera ministra, quan Truss lluita desesperadament per sobreviure.

Pressions creixents

Notícies relacionades

 La renúncia es produeix entre creixents pressions dins del Partit Conservador perquè Truss abandoni Downing Street, després de la tempesta financera i la caiguda a les enquestes que va provocar la seva massiva retallada d’impostos, un pla que es va veure forçada a retirar. Aquest gir rotund la va obligar a cessar el ministre de Finances, Kwasi Kwarteng, després de les destrosses causades per la seva estratègia per fomentar el creixement econòmic. Aquesta setmana, el substitut de Kwarteng, Jeremy Hunt, va revertir les mesures posades en marxa, i va acabar amb la visió econòmica de la primera ministra.

Els moviments en el gabinet es produeixen després que un sisè diputat ‘tory’ demanés avui públicament en el Parlament la dimissió de la primera ministra. El conservador William Wragg va dir davant la Cambra dels Comuns que se sent «avergonyit per no poder mirar a la cara els votants» després del caos econòmic desencadenat per les mesures de Truss.

Temes:

Regne Unit