França

Els sindicats francesos convoquen una «gran mobilització interprofessional» per dimarts, 18

Després de les vagues de refineries que afecten el subministrament de gasolineres i l’atur convocat als trens, arriba una protesta col·lectiva, tot i que els convocants han declinat utilitzar el terme ‘vaga general’

Els sindicats francesos convoquen una «gran mobilització interprofessional» per dimarts, 18
1
Es llegeix en minuts

Enmig de les vagues de refineries que estan afectant el subministrament de les gasolineres franceses i l’atur convocat als trens, els sindicats francesos han elevat el to i han anunciat dimarts, 18, una «gran mobilització interprofessional» en defensa del dret a la vaga.

Els convocants han evitat pronunciar el terme ‘vaga general’, tot i que han assegurat que serà una jornada que «marcarà un abans i un després». Entre els sindicats promotors d’aquesta mobilització, en la qual convoquen els assalariats de tots els sectors, figuren la CGT, Force Ouvrière, Solidaires i FSU.

Aquestes organitzacions protesten per l’actitud del Govern gal durant l’aturada de les refineries, ja que condemnen la mobilització forçosa de treballadors en aquestes instal·lacions.

De moment, quatre de les set refineries franceses estan en una vaga impulsada per la CGT per exigir un increment salarial del 10%: un 7% per compensar l’efecte de la inflació i un 3% addicional per a la redistribució dels beneficis.

TotalEnergies va disparar els seus beneficis en el primer semestre del 2022 fins als 10.600 milions de dòlars, gràcies a l’augment del preu del petroli i del gas per la invasió russa d’Ucraïna i les sancions occidentals a Moscou.

Notícies relacionades

Segons dades del Govern francès, el percentatge de gasolineres desproveïdes per culpa de la vaga iniciada el 27 de setembre ha disminuït lleument a França, fins al 29,1%.

A les regions més afectades també ha baixat la incidència. Així ha passat a la regió parisenca (38,8%) i els Alts de França (31,7%). A la regió Centre-Vall del Loira, el 41,2% de les gasolineres estaven afectades.