La invasió d’Ucraïna

L’OTAN, sobre l’amenaça nuclear: «No hem vist canvis en la postura de Rússia però som vigilants»

  • El secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, anuncia la celebració de maniobres nuclears la setmana vinent

  • Els ministres de defensa de l’Aliança Atlàntica avaluen aquest dimecres i dijous a Brussel·les les necessitats militars d’Ucraïna

L’OTAN, sobre l’amenaça nuclear: «No hem vist canvis en la postura de Rússia però som vigilants»

STEPHANIE LECOCQ

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha qualificat de «perillosa» i «irresponsable» la «temerària retòrica nuclear» del president rus Vladímir Putin, que juntament amb l’annexió il·legal de diversos territoris ucraïnesos i la mobilització parcial de 300.000 reservistes, constitueix l’«escalada més important des de l’inici de la guerra» el 24 de febrer passat, tot i que ha deixat clar que l’organització està preparada per respondre a qualsevol amenaça i es manté vigilant. «Rússia sap que la guerra nuclear no es pot guanyar i que mai s’ha de lliurar. Seguim de prop les forces nuclears de Rússia. No hem vist cap canvi en la postura de Rússia, però seguim vigilants», ha dit en vigílies d’una nova reunió de ministres de Defensa dels països aliats aquest dimecres i dijous a Brussel·les.

La reunió permetrà als països de l’OTAN avaluar els avenços en matèria de dissuasió i defensa, el nivell de protecció de les infraestructures crítiques en vista dels recents sabotatges dels oleoductes Nord Stream i tancar files de nou amb Ucraïna. En la reunió, segons ha explicat Stoltenberg, també participarà el ministre ucraïnès de Defensa, Oleksii Reznikov, per explicar com està la situació sobre el terreny i precisar les necessitats militars tant en el marc de la reunió ministerial com en el grup de contacte per a Ucraïna que lidera els Estats Units. En els últims dies països com Alemanya han anunciat la seva intenció de proporcionar més sistemes avançats de defensa aèria i altres capacitats.

Atacs «indiscriminats»

Notícies relacionades

«Reforçarem el nostre suport a Ucraïna perquè puguin continuar defensant-se i alliberar territori de l’ocupació russa», ha dit en una breu compareixença de premsa en la qual ha denunciat els últims atacs «indiscriminats de Rússia» contra la població civil. «El president Putin està fracassant a Ucraïna. Els seus intents d’annexió, la seva mobilització parcial i la seva temerària retòrica nuclear representen l’escalada més important des de l’inici de la guerra i demostren que aquesta guerra no s’està desenvolupant segons el previst», ha advertit reiterant que l’OTAN està amb Ucraïna i recolzarà el país el temps que sigui necessari. «El president Putin va començar aquesta guerra i ha d’acabar-la retirant les seves tropes d’Ucraïna», ha afegit.

Segons ha explicat, l’OTAN també celebrarà aquest divendres una reunió ordinària del grup de planificació nuclear el propòsit del qual és la dissuasió així com maniobres nuclears amb la celebració d’un exercici de dissuasió rutinari la setmana vinent que ja estava previst i que ha descartat cancel·lar. «Seria un senyal erroni si cancel·léssim un exercici de rutina previst des de fa temps», ha indicat. Stoltenberg ha afegit que en la reunió ministerial també prendran decisions per augmentar les reserves en matèria de municions i equips i accelerar l’entrega de capacitats.