Estat d’emergència

Nova York negocia amb quatre companyies de creuers allotjar immigrants davant la crisi de demandants d’asil que pateix la ciutat

La crisi migratòria que viu la ciutat està provocada per l’enviament massiu de persones des de la frontera sud del país per part d’estats com Texas

afp 1it26o

afp 1it26o / LOREN ELLIOTT (AFP)

1
Es llegeix en minuts

La ciutat de Nova York negocia actualment amb quatre companyies de creuers per allotjar temporalment immigrants als seus barcos buits davant la crisi migratòria que viu la ciutat, que avui ha fet que l’alcalde Eric Adams declari l’estat d’emergència.

El cap de gabinet d’Adams, Frank Carone, va dir que entre aquestes companyies hi ha Carnival Cruise Line i Tallink & Silja, aquesta última de bandera estoniana i amb certa experiència per haver allotjat refugiats ucraïnesos que van fugir de la invasió russa, segons recullen els mitjans locals.

Les negociacions han deixat fora la cèlebre Norwegian Cruise Line, amb la qual es negocia des de fa setmanes però que ha demanat un preu massa alt, per la qual cosa l’alcaldia busca ara «millors acords», sense haver-ne tancat encara cap.

L’alcalde ha explicat avui que el sistema d’albergs està pràcticament ple, per la qual cosa va demanar ajuda urgent als Governs federal i estatal i va reclamar un pla coordinat per traslladar immigrants a altres localitats del país.

Segons Adams, des de l’abril passat més de 17.000 demandants d’asil, majoritàriament sud-americans, han sigut enviats en autobusos a Nova York des de la frontera sud dels Estats Units, en enviaments organitzats pel govern de l’estat, dominat pels republicans de línia dura.

Notícies relacionades

Precisament el governador de Texas, Greg Abbott, va respondre gairebé immediatament a la declaració d’emergència d’Adams en el seu compte de Twitter, on va escriure: «Les ciutats refugi com Nova York pateixen una FRACCIÓ del que enfronten diàriament les poblacions frontereres de Texas. Continuarem enviant per autobús emigrants a Nova York, Washington i Chicago», ciutats totes amb alcaldes demòcrates.

Aquests enviaments continuaran –va prosseguir Abbott– «fins que (el president Joe) Biden faci la seva feina de donar seguretat a la frontera».