Evolució del conflicte

Rússia crea noves línies defensives per frenar el contraatac ucraïnès

Ucraïna ha reconquerit gran part de la regió de Kherson i Rússia disposa de poques forces addicionals, segons la intel·ligència britànica

Rússia crea noves línies defensives per frenar el contraatac ucraïnès

EFE

3
Es llegeix en minuts
EFE

Rússia intenta contenir l’exitosa contraofensiva ucraïnesa a l’est i el sud amb noves línies defensives, mentre que l’Exèrcit d’Ucraïna continua avançant i ha alliberat ja més de 400 quilòmetres quadrats a la regió de Kherson i sis localitats a la república de Lugansk, totes dues annexionades per Moscou.

L’argumentari dels prorussos continua sent que «tot està sota control» a Kherson, segons va reiterar aquest dijous el governador interí de la província del sud, Vladímir Saldo, malgrat les evidències sobre el terreny de l’avenç ucraïnès, fins i tot reconegut pel mateix president rus, Vladímir Putin, i el Ministeri de Defensa.

«No capturaran [la capital regional de] Kherson, cent per cent», va afirmar Saldo.

Quilòmetres reconquerits

Segons la portaveu del Comandament Sud de les Forces Armades d’Ucraïna, Natalia Gumeniuk, des de principis de mes les tropes de Kíiv han alliberat «més de 400 quilòmetres quadrats a la regió de Kherson». Va recalcar que en diverses direccions els soldats ucraïnesos van avançar fins a 20 quilòmetres de profunditat.

La intel·ligència britànica va calcular aquest dijous el mateix progrés de les unitats ucraïneses al llarg de la vora oriental del riu Inhulets i el marge dret del riu Dniéper, «però no estan amenaçant encara les principals posicions defensives russes».

El subcap del Departament Operatiu Principal de l’Estat Major General d’Ucraïna, general de brigada, Oleksi Grómov, va especificar que des de l’1 d’octubre s’han recuperat 29 localitats, les tres últimes Novovoskresenske, Novohrihorivka i Petropavlivkam, segons va indicar la nit de dimecres el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

«En la direcció de Kherson, l’enemic està mirant de contraatacar a expenses de les reserves per frenar l’avenç de les nostres tropes i restaurar les posicions perdudes», va indicar Grómov.

Londres creu que per a Rússia probablement ara la preocupació més gran sigui la creixent amenaça a Nova Kajovka, a la vora del riu Dniéper i a uns 77 quilòmetres de la ciutat de Kherson. Allà, el pontó fet malbé continua sent una de les poques rutes disponibles per reproveir i retirar les tropes.

Atac contra Zaporíjia

«Rússia s’enfronta a un dilema: la retirada de les forces de combat a través del Dniéper fa més sostenible la defensa de la resta de la regió, però l’imperatiu polític serà mantenir-se i defensar», afirma la intel·ligència britànica.

A més considera que Rússia té actualment poques forces addicionals, de qualitat i ràpidament desplegables per estabilitzar el front, i probablement enviarà reservistes mobilitzats a aquest sector.

A la veïna Zaporíjia, Rússia ha llançat avui set atacs amb míssils contra l’annexionada regió banyada pel mar d’Azov, alguns dels quals van arribar a edificis residencials en el centre de la capital regional. En el bombardeig van morir almenys tres persones, segons el Servei Estatal d’Emergències local.

Evacuació de tropes prorusses

A l’est, el governador de Lugansk fidel a Kíiv, Serhí Haidai, ha confirmat avui el que ja havia avançat la vigília: «Ja hi ha sis localitats alliberades», va assenyalar en el seu compte de Telegram, tot i que no va precisar quines més enllà de Bilohorivka.

La penetració de l’Exèrcit ucraïnès a Lugansk, presa gairebé en la seva totalitat per Rússia des de juliol, ha causat alarma entre les tropes prorusses, que van començar l’evacuació de les urbs de Svatove i Kreminna, a prop de la frontera amb la veïna regió de Donetsk.

El representant a Rússia de Lugansk, Rodion Miroixnik, va afirmar en el seu compte de Telegram que «al nord i nord-oest de la república la situació és alarmant, però estable». Va afegir que pràcticament no hi ha comunicació amb les dues localitats i que les informacions del que allà ocorre arriben «dosificades i amb gran dificultat».

«A la ciutat [Kreminna] i als poblats queda poca gent. El personal dels principals serveis socials ha sigut evacuat», va assenyalar. A Svatove també s’han evacuat les institucions mèdiques i socials, va afegir.

Segons Miroixnik, s’estan erigint activament fortificacions a l’àrea de Kreminna i s’està formant una línia de defensa.

A més, l’artilleria de les forces aliades ubicades a prop de la ciutat ataca unitats de les Forces Armades d’Ucraïna.

Notícies relacionades

Segons els prorussos, l’Exèrcit ucraïnès ha desplegat a més fins a 10.000 soldats a l’altre costat de la frontera de Lugansk, als voltants de Siversk i Torske, a la regió de Donetsk.

En aquesta regió, les tropes russes van alliberar el llogarret de Zaitseve, entre la ciutat de Donetsk i Bajmut, va informar el portaveu castrense, Ígor Konaixénkov.

Temes:

Rússia Ucraïna