Fòrum de cooperació

Què és la Comunitat Política Europea, en cinc claus

La capital txeca acull aquest dijous la posada de llarg de la nova plataforma de cooperació entre els Vint-i-set i gairebé una vintena llevat de Rússia i Bielorússia de països veïns

Què és la Comunitat Política Europea, en cinc claus

TANEÈEK DAVID / CTK Ç/ EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La idea de crear una Comunitat Política Europea (EPC en les seves sigles en anglès) la va llançar el president francès, Emmanuel Macron, el 9 de maig passat coincidint amb el Dia d’Europa. Els líders europeus van avalar la idea en la cimera de juny i després de diversos mesos de preparatius aquest dijous té lloc la inauguració oficial amb 44 caps d’estat i de Govern de la Unió Europea i dels països veïns per impulsar el diàleg polític i la cooperació en un context geopolític molt complicat per la guerra de Rússia.

Praga exerceix d’amfitriona

El llançament oficial d’aquest fòrum de diàleg té lloc al castell de Praga, sota la presidència semestral de la UE que ostenta fins al desembre la República Txeca i que exerceix d’amfitriona de l’esdeveniment en vigílies d’una nova cimera informal de caps d’Estat i de Govern de la UE que té lloc divendres.

Caps d’Estat i Govern de 44 països

A la reunió assisteixen els caps d’Estat i de Govern de 44 països, els 27 de la Unió Europea més 17 països veïns entre els quals figuren Albània, Armènia, Azerbaijan, Bòsnia i Hercegovina, Geòrgia, Islàndia, Kosovo, Liechtenstein, Moldàvia, Montenegro, Macedònia del nord, Noruega, Sèrbia, Suïssa, Turquia, Ucraïna i el Regne Unit. Els únics dos països no convidats són Rússia i Bielorússia. A la cita no assistirà la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, per la inauguració del curs parlamentari. Sí que hi participarà per videoconferència el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, tot i que a la cita en persona hi acudirà el primer ministre, Denis Schihal. Tant la primera ministra britànica, Liz Truss, com el turc, Tayyip Erdogan, es van fer esperar però també seran presents a la cita.

Plataforma per coordinar els Vint-i-set amb els seus veïns

La idea és que es converteixi en una plataforma per a la coordinació política entre la UE i els països veïns. El seu objectiu és promoure el diàleg polític i la cooperació en qüestions d’interès comú per reforçar la seguretat, estabilitat i prosperitat del continent europeu. En tot cas, segons la presidència txeca de la UE, que exerceix d’amfitriona, no reemplaçarà cap organització existent, ni estructura ni procés. «L’objectiu és reunir els líders en peu d’igualtat i fomentar el diàleg polític i la cooperació en qüestions d’interès comú perquè junts treballem en l’enfortiment de la seguretat, l’estabilitat i la prosperitat d’Europa en el seu conjunt», deia el president del Consell Europeu, Charles Michel, a la seva carta d’invitació.

Reunions almenys una vegada a l’any


La reunió arrencarà amb una sessió plenària a les 13.00 hores del migdia que es prolongarà durant una hora i en què intervindrà en nom de la UE el primer ministre txec, Petr Fiala. Posteriorment, els líders tindran temps per organitzar reunions bilaterals i seran convidats a participar en taules rodones sobre pau i seguretat així com situació econòmica i energia tot i que no es descarta que s’abordin altres temes com la immigració. No s’esperen en tot cas conclusions de la cita tot i que sí el compromís a instaurar l’aspecte que les reunions se celebrin almenys una o dues vegades a l’any, una a la UE i una altra en algun país veí. La pròxima podria celebrar-se a Moldàvia tot i que el Regne Unit també ha avançat la seva disposició a acollir una pròxima reunió.