Catalangate

Puigdemont denuncia davant Europa que el van espiar amb Pegasus: «Estem absolutament indefensos»

L’expresident i altres eurodiputats catalans exposen que es van piratejar els seus mòbils durant moments clau del procés i demanen al Parlament Europeu pressionar el Govern d’Espanya per saber qui va autoritzar vigilar-los

Puigdemont.

Puigdemont. / JOHN THYS (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carles Puigdemont ha comparegut aquest dijous davant del Parlament Europeu per denunciar, junt amb altres eurodiputats catalans, que va ser víctima de l’espionatge de Pegasus i per exigir respostes sobre la implicació de l’Estat espanyol en l’anomenat Catalangate, com es coneix l’escàndol per la infiltració als telèfons mòbils de fins a 65 dirigents polítics, advocats i activistes favorables a la independència de Catalunya. «És cert que els atacs de Pegasus no es poden atribuir a algú en concret i això és el que genera pànic, perquè estem absolutament indefensos», ha apuntat l’expresident català.

En la comissió europarlamentària que investiga la vigilància contra els seus membres, Puigdemont i els eurodiputats Toni Comín, Jordi Soler i Diana Riba han coincidit a assenyalar que més de mig any després que una investigació de l’organització canadenca CitizenLab destapés el cas encara no saben qui va ordenar piratejar els seus dispositius i violar la seva privacitat. El fabricant d’aquest ‘software’, la israeliana NSO Group, assegura que només el ven a governs.

L’escàndol del Catalangate va forçar la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Paz Esteban López, a admetre que s’havien espiat 18 persones sota autorització judicial del Tribunal Suprem, 11 de les quals eren de l’entorn directe de Puigdemont. Poc després va ser cessada del càrrec. ¿Què va passar amb els altres casos? ¿Amb quina cobertura legal es va accedir als mòbils de les altres víctimes, si és que n’hi havia? Aquestes són algunes de les preguntes que els eurodiputats catalans busquen aclarir i per a això han demanat que la comissió pressioni tant NSO com el Govern d’Espanya.

Espionatge polític

Durant les més de dues hores que ha durat la comissió parlamentària, els eurodiputats catalans han denunciat que, segons l’anàlisi forense de CitizenLab, van ser espiats en moments polítics clau. El mòbil de Comín va ser piratejat el gener del 2020, poc després de ser admès com a membre del Parlament Europeu amb immunitat per circular per la UE –«cosa que l’Estat espanyol encara no respecta»– i poc abans d’organitzar la trobada independentista celebrada a Perpinyà.

El de Riba va ser piratejat dos cops: un enmig del judici als líders del procés i un altre durant els dies que va utilitzar el mòbil «per discutir amb els advocats la defensa de la meva parella (Raül Romeva) i els drets polítics d’Oriol Junqueras» quan va ser empresonat, però també elegit com a europarlamentari.

Els europarlamentaris catalans també han denunciat que Espanya no ha creat una comissió d’investigació per aclarir aquests fets i han apuntat que es tracta d’un cas d’«espionatge polític» que suposa una «traïció als valors i principis de la UE». Ja el 2020, una investigació periodística encapçalada per ‘The Guardian’ i ‘El País’ va destapar que s’havia utilitzat Pegasus per punxar el telèfon del llavors president del Parlament català, Roger Torrent, així com el d’altres figures independentistes, com ara Ernest Maragall o la cupaire Anna Gabriel.

Pirateig sigil·lós

Pegasus permet als seus clients infectar el mòbil de les seves víctimes per tenir accés a totes les seves telecomunicacions i, fins i tot, permet activar tant la càmera com el micròfon del dispositiu per convertir-lo en una eina d’espionatge. Tot, sense que la víctima en sigui conscient, com han constatat els europarlamentaris. «No tenia cap indici d’un funcionament anormal del meu mòbil i em vaig assabentar de casualitat que m’havien espiat, cosa que apunta que els casos que coneixem només són la punta de l’iceberg», ha assenyalat Jordi Soler, membre d’ERC i vicepresident del grup dels Verds al Parlament Europeu.

Notícies relacionades

La successió d’escàndols internacionals referents a l’ús d’aquest programa d’espionatge van forçar el Parlament Europeu a organitzar una comissió per investigar el seu impacte. En els últims mesos, van escoltar el testimoni de periodistes i activistes la privacitat dels quals va ser violada a gairebé tots els racons del continent, però encara no ho havien fet amb les víctimes que treballen com a representants polítics elegits democràticament a la Cambra europea.

Pegasus és infamement conegut per ser utilitzat per espiar dirigents polítics del perfil més alt, com el president espanyol Pedro Sánchez o el francès Emmanuel Macron, però especialment per utilitzar-se en dictadures i autocràcies d’arreu del món per vigilar, perseguir i reprimir la dissidència política i periodistes o activistes crítics contra el sistema. Entre els països clients de NSO hi figuren l’Aràbia Saudita, Mèxic, l’Índia, Ruanda, el Marroc o els Emirats Àrabs Units.