Crisi econòmica

Els assalts a bancs tornen el poder al poble libanès

  • La desesperació força la població a irrompre a les seves sucursals bancàries amb armes i exigir part dels seus estalvis per poder pagar els tractaments mèdics dels seus familiars

  • «L’enfrontament és inevitable, tot i que sigui sagnant; la màfia que ens governa ha arribat a devorar l’energia de la gent», denuncia l’advocat que assessora els dipositants indignats

Els assalts a bancs tornen el poder al poble libanès

WAEL HAMZEH / EFE

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Quan els recursos s’esgoten, la societat libanesa posa el cos. Ho fa sense gaire violència. Sap que allò que exigeix li pertany. Entren als seus bancs amb tota la seva presència i demanen, per enèsima vegada, poder retirar els seus estalvis dels seus agonitzants comptes corrents. Ho han fet en desenes d’ocasions, però aquesta és diferent. Porten una arma, ruixen la sucursal amb gasolina i, llavors, els empleats treuen uns diners que ahir, quan els hi reclamaven amb les mans buides, semblava no existir. Surten amb maletins plens de bitllets mentre, a fora, el poble celebra el seu nou Robin Hood. Al Líban, la desesperació els força a prendre’s la justícia per la seva mà, i l’última batalla es lliura a les sucursals bancàries. Sally Hafez va entrar a les oficines del banc Blom a Beirut amb una pistola de joguina fa un parell de setmanes. Aquesta coneguda activista, una dissenyadora d’interiors de 28 anys, exigia els milers de dòlars que estaven en el compte corrent de la seva germana i que necessitava per pagar el seu tractament de càncer. Va aconseguir sortir del banc amb 13.000 dòlars i convertida en una icona. Al seu costat, hi havia Rami Ollaik, el seu advocat. «Quan un dipositant s’està morint a les portes de l’hospital mentre el banc es queda amb els seus diners i els banquers s’ho gasten en avions privats, això no està bé», explica Ollaik a aquest diari, «considerem legítim que reclamin els seus estalvis per la força».

«Els dipositants estan prenent la llei a les seves pròpies mans per la seva pròpia salut», afegeix alterat per telèfon. Fa tres anys que els libanesos no tenen accés als seus estalvis després de la imposició de controls de capital informals per part dels bancs. El col·lapse del sistema bancari ha fet que gran part dels seus diners s’hagin evaporat. Milers de libanesos han gastat les seves energies davant empleats bancaris que els negaven el que era seu. Però, abans, notícies sobre aquest tipus d’assalts es coneixien a comptagotes. En canvi, ara no deixen de succeir-se. Mentre Sally irrompia al Blom, a l’altre costat de la capital, un altre dipositant recuperava 30.000 dòlars. Aquella mateixa setmana hi va haver set assalts més de dipositants indignats. Només aquest dimarts, hi ha hagut tres assalts en diferents punts del país. Un dels quals l’ha realitzat un agent de policia retirat.

«En defensa pròpia»

Ollaik és el fundador d’Units pel Líban contra la Corrupció, un grup d’advocats que lidera la lluita contra els bancs des de fa tres anys. «Vam presentar la primera demanda contra els bancs, contra alguns dels seus membres executius i també contra Riad Salameh», el governador del Banc Central del Líban durant tres dècades i actualment en parador desconegut, explica Ollaik. «Hem renunciat al poder judicial, el considerem el primer responsable del que està passant, ja que han bloquejat qualsevol via per exigir justícia», rememora aquest advocat de camí a un altre dels seus litigis. Superat el judicial, van decidir buscar un nou camí. 

Ara, assessoren dipositants per realitzar els seus assalts i recuperar part dels seus diners. Només solen ajudar aquells que ho necessiten per motius mèdics. «Atesa la situació al Líban i l’estat de corrupció, vam acordar defensar el dret a l’autodefensa com una exempció de sancions en cas d’emergències», indica Ollaik. Els atacs, tot i que múltiples, no han causat cap ferit. Més enllà d’alguns vidres trencats i el desordre que deixen, els dipositants només volen els diners. Però ja han instal·lat la por als bancs. Aquesta setmana algunes sucursals han tornat a obrir amb serveis molt reduïts després de diversos dies de tancament. 

Converses amb l’FMI

Notícies relacionades

La crisi econòmica del Líban ha condemnat tres quartes parts de la població a la pobresa. La ciutadania s’esllangueix sense medicaments, sense electricitat i sense aigua. La seva moneda local, la lliura libanesa, s’ha devaluat més d’un 90%, però els salaris continuen ajustats al canvi anterior. A partir de l’1 de novembre, el país augmentarà el seu tipus de canvi fix davant el dòlar a 15.000 lliures libaneses abandonant les 1.500 lliures per dòlar que es mantenien des de 1997. Fa mesos que el govern està embrancat en converses amb el Fons Monetari Internacional per desbloquejar un programa d’assistència financera. 

Mentre les autoritats no implementin reformes financeres, com una llei de control de capitals, el rescat no arribarà. «Això ha arribat als nivells més extrems d’humiliació; la gent està enfadada i parla de cremar les cases dels propietaris dels bancs al Líban i a l’estranger», reconeix Olliak. «L’enfrontament és inevitable, tot i que sigui sagnant; la màfia que ens governa ha arribat a devorar l’energia de la gent, no els importem», afegeix l’advocat per a EL PERIÓDICO. Els libanesos no tenen cap altra opció que, armats amb el seu cos i grans dosis de desesperació, exigir el que els pertany. A les portes dels bancs, carregant un maletí ple dels seus diners, recuperen per un instant el poder.