Govern de Macron

El ministre de Justícia de França serà jutjat per un cas de conflicte d’interessos

Per primera vegada en la història de la Cinquena República, el responsable de la magistratura s’asseurà a la banqueta dels acusats suposadament per haver abusat de les seves funcions per resoldre comptes pendents amb altres jutges

zentauroepp54017638 paris  france     file  lawyer of abdelkader merah  eric dup200706202114

zentauroepp54017638 paris france file lawyer of abdelkader merah eric dup200706202114 / YOAN VALAT

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Un fet inèdit en la història de la Cinquena República francesa. El ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti, s’asseurà al banc dels acusats per un cas de «conflicte il·legal d’interessos». Així ho han decidit aquest dilluns al matí els magistrats de la comissió d’instrucció. En un comunicat han confirmat que aquest membre de l’Executiu serà jutjat per la Cort de Justícia de la República, un tribunal excepcional que s’encarrega dels processos dels presumptes delictes comesos per ministres durant l’exercici de les seves funcions.

Aquest afer debilita un dels homes forts del Govern d’Emmanuel Macron. No obstant, l’acusat ha reiterat en nombroses ocasions que no dimitirà, tret que l’hi demanin el president o la primera ministra, Élisabeth Borne. És la primera vegada en la història contemporània de França que un ministre de Justícia és imputat i ha de ser jutjat durant l’exercici de les seves funcions. 

L’ombra de Sarkozy

L’ombra de SarkozyLa Justícia investiga el ministre del ram per suposadament haver-se aprofitat del seu càrrec per resoldre comptes pendents amb jutges a qui s’havia enfrontat en el passat. Abans del seu nomenament en el Govern el juliol del 2020, Dupond-Moretti era un dels advocats més mediàtics a França. Llavors, la seva designació ja havia generat un gran malestar en el si de la magistratura. Poques setmanes després, entre el juliol i el setembre, va ordenar una sèrie d’investigacions administratives contra jutges a qui s’havia enfrontat en el passat quan exercia com a advocat de la defensa. La fiscalia considera que això va suposar un delicte de conflicte d’interessos, mentre que Dupond-Moretti es defensa assegurant que només va aplicar decisions recomanades per la seva administració.

Entre els jutges que va demanar investigar, hi havia tres magistrats de la Fiscalia Nacional Financera. Aquests jutges anticorrupció havien demanat examinar factures telefòniques de Dupond-Moretti quan aquest defensava l’expresident Nicolas Sarkozy en un dels seus múltiples casos de corrupció.

El ministre també va ordenar una investigació administrativa, una mesura prèvia a un procés disciplinari, contra el jutge Edouard Levreult. Aquest últim investigava un escàndol per estafes en la venda d’obres d’art a la Costa Blava, en què un policia local imputat era defensat per Dupond-Moretti. Impulsades oficialment amb la intenció d’examinar pràctiques presumptament abusives per part dels jutges, aquestes investigacions no van desembocar en gaire cosa. I van acabar girant-se en contra del ministre.

Un delicte castigat amb cinc anys de presó

Un delicte castigat amb cinc anys de presóEl delicte de conflicte il·legal d’interessos pot ser castigat amb una pena de cinc anys de presó i una multa de 500.000 euros, a més de la inhabilitació. El seu probable judici no tindrà lloc fins a l’any que ve. La Cort de Justícia de la República és un tribunal compost bàsicament per diputats. Té la reputació de pronunciar penes bastant benignes, tot i que això podria canviar amb l’arribada de nous membres procedents de la França Insubmisa (afins a Podem) i del Reagrupament Nacional (extrema dreta), cosa que podria dificultar els favors i acords secrets que es van produir en altres affaires.

Notícies relacionades

Investigat des del 2021 per aquest cas, Dupond-Moretti es nega a dimitir, malgrat la singularitat del seu cas: l’investiga la mateixa administració judicial que ell dirigeix. «Sempre he dit que la meva legitimitat depèn del president de la República i de la primera ministra i només d’ells», va declarar la setmana passada. Fins ara, Macron l’ha recolzat i ha descartat la seva renúncia. 

El dirigent centrista ha mantingut en els últims anys una certa geometria variable davant els múltiples affaires que han afectat el seu Govern. Mentre que alguns pesos pesants del macronisme van renunciar als seus càrrecs per assumptes aparentment menors –l’exministre de Transició Ecològica, François de Rugy, va dimitir per haver pagat amb diners públics ostentosos sopars privats–, d’altres es van mantenir en el càrrec malgrat estar implicats, suposadament, en casos més greus. Així ha passat amb Dupond-Moretti o amb Alexis Kohler, la mà dreta del president a l’Elisi, actualment investigat per un conflicte d’interessos. La promesa inicial de Macron de regenerar i moralitzar la política ha quedat en mitges tintes.