Gir polític a Itàlia

La ‘guerra’ entre la vella guàrdia de la Lliga i Matteo Salvini s’aguditza

Umberto Bossi, l’històric fundador, anuncia el naixement d’un corrent intern per «rellançar l’empenta autonomista»

La ‘guerra’ entre la vella guàrdia de la Lliga i Matteo Salvini s’aguditza

REUTERS/Massimo Pinca

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Matteo Salvini no viu dies tranquils. Des del seu pèssim resultat electoral en els últims comicis italians, en els quals va aconseguir només el 8,9% dels vots (gairebé la meitat dels que va obtenir en les anteriors eleccions del 2018), les crítiques al líder ultradretà de la Lliga han sigut constants. Ara, tanmateix, les conseqüències comencen a ser tangibles. Prova: Umberto Bossi, l’històric fundador del partit, ha decidit donar vida a un nou corrent intern a la formació, i ho ha anunciat a so de bombo i platerets.

El nou artefacte polític es dirà Comissió Nord (Comitato Nord, en italià), i el seu nom ja dona pistes sobre les seves finalitats. Ho ha explicat també Bossi a la premsa italiana. Es tracta d’«una decisió vital que té per objectiu reconquerir els votants del nord (d’Itàlia), considerat el resultat electoral del 25 de setembre», ha dit l’avi polític legüista. La meta és «rellançar l’empenta autonomista», ha afegit Bossi, que s’afegeix així als tants representants de la vella guàrdia de la Lliga que des de la setmana passada han posat en discussió durament el lideratge de Salvini. 

Segons ha explicat Bossi, al Comitè Nord podran afiliar-se tots els que pertanyen ala ‘Lliga per a Salvini premier’, el subjecte polític que Salvini va crear per transformar la formació fundada fa tres dècades per Bossi en un partit d’escala nacional i tall sobiranista. Per això la decisió de Bossi suposa una marxa enrere, que recupera els orígens nordistes de la Lliga, el primer nom de la qual va ser precisament la Lliga Nord per a la Independència de la la Padània. D’acord amb el diari La Repubblica, les operacions d’adhesió ja han començat al Vèneto i la Llombardia, dues regions bressol de la formació. 

Meloni, en silenci

Notícies relacionades

No va servir de ser que Salvini hagi insistit en aquests dies que donarà batalla per aconseguir precisament més autonomia per a les regions del nord. A través d’una nota difosa dissabte per l’oficina de premsa de la Lliga, l’oficina va precisar que «després de 30 anys de batalles, aquesta serà la legislatura que finalment portarà endavant aquesta autonomia regional que la Constitució preveu». L’assumpte «és en el programa» de la coalició de dreta, i «no costarà res, al revés, farà estalviar milions, acostarà els ciutadans a la política, i reduirà el malbaratament i la burocràcia», afegia el comunicat.

Giorgia Meloni no s’ha pronunciat sobre l’assumpte. La líder de Germans d’Itàlia, el partit que lidera la coalició dretana i que va multiplicar els seus vots per sis (també arrabassant-li una part de l’electorat a la Lliga), ha tornat aquest cap de setmana a aparèixer per primera vegada després del seu triomf, però només per acudir a una reunió de Coldiretti, una de les principals associacions d’agricultors italians, a Milà. I des d’allà la política va abordar principalment la crisi energètica. Assumpte a part ha sigut la reacció dels rivals polítics de Salvini. «El cop històric que ha tingut la Lliga ens fa reflexionar. Han aconseguit [els mateixos vots] que nosaltres, que vam néixer un mes i mig abans [dels comicis]», ha remarcat el líder del centrista Itàlia Viva, Matteo Renzi.