Clima extrem

L’huracà ‘Ian’ es dirigeix cap a Carolina del Sud amb força renovada després d’assolar Florida

Les autoritats dels EUA decreten l’alerta en aquest estat davant del risc per greus marors ciclòniques

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Després del devastador pas per Florida, on ha causat inundacions històriques i un nombre de víctimes encara per determinar –de moment, les autoritats locals informen de 17–, l’huracà Ian’ amenaça aquest divendres els estats de Carolina del Sud i del Nord, on segons els meteoròlegs pot causar greus marors ciclòniques.

L’‘Ian’ ha recuperat força al tornar a sortir a l’oceà Atlàntic i, si durant el recorregut per Florida es va debilitar fins a ser catalogat de tempesta tropical, ara torna a la categoria d’huracà, segons va indicar aquest divendres el Centre Nacional d’Huracans (NHC) dels Estats Units. «S’esperen pluges torrencials i inundacions a les Carolines i al sud-oest de Virgínia» va indicar l’NHC.

Considerat un dels huracans més poderosos que han patit els Estats Units, va obligar a socórrer centenars de persones a Florida, segons va indicar el governador Ron DeSantis, segons el qual és encara massa aviat per establir un balanç de morts. En la mateixa línia es va manifestar el president Joe Biden: «Aquest podria ser l’huracà més letal a la història de Florida», va dir abans de remarcar que tot i que les xifres «no estan encara clares», es tem «una substancial pèrdua de vides».

Alertes

L’NHC va emetre una alerta d’huracà per a tota la costa de Carolina del Sud i per a zones de Geòrgia i Carolina del Nord. Està previst que l’‘Ian’ toqui terra aquest divendres i es debiliti ràpidament a mesura que s’endinsi a terra ferma, entre divendres a la nit i dissabte.

A la localitat de Fort Myers, a Florida, on l’‘Ian’ va arribar com a huracà de categoria 4 (d’una escala de cinc) l’augment de les aigües va submergir alguns barcos al port i va empènyer a d’altres als carrer del centre.

Un responsable de la Guàrdia Costanera dels Estats Units va indicar dijous que estava portant a terme tasques de rescat amb helicòpters per ajudar gent que havia hagut de pujar als sostres de les seves vivendes inundades pel pas de l’huracà.

Notícies relacionades

Part de vivendes o comerços de Florida es mantenien sense llum com a conseqüència del pas d’Ian. Segons el lloc especialitzat PowerOutage, 2,1 milions de llars es mantenien aquest divendres sense electricitat en aquest estat.

A Cuba, l’electricitat tornava gradualment després de l’apagada total que va deixar l’huracà Ian, que va causar almenys dos morts abans de dirigir-se cap a les costes dels Estats Units.