Catàstrofes naturals

L’huracà Ian s’enforteix i arriba a categoria 4 en el seu camí cap a Florida

  • L’ull de l’huracà Ian podria tocar terra a la costa oest de Florida, en algun punt pròxim a la ciutat de Tampa, amb vents màxims sostinguts de sobre 120 milles per hora (mph)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’huracà Ian es va enfortir i va arribar a la categoria quatre, en una escala de cinc, en el seu rumb cap a Florida aquest dimecres, on els pronòstics auguren vents «devastadors» després que al seu pas per Cuba la tempesta deixés dos morts i milions de persones sense electricitat.

A les 5.00 a.m. (9.00 GMT) es va emetre una ordre d’evacuació per a una dotzena de comtats de la costa de Florida, amb una recomanació d’evacuació voluntària per a algunes altres localitats, segons els serveis d’emergència. Gairebé de manera simultània el Centre Nacional d’Huracans dels Estats Units (NHC) va informar que «Ian s’ha enfortit per arribar a l’extremadament perillosa categoria quatre». Segons les dades més recents de l’avió Hurracan Hunter de la força aèria, els vents màxims sostinguts han augmentat fins a arribar als 220 quilòmetres per hora.

Està pronosticat que la tempesta toqui terra dimecres i que avanci per Florida per tornar al mar per la costa de l’oest d’aquest estat del sud dels Estats Units a finals de dijous. L’NHC havia advertit que s’esperen «una maror ciclònica que suposi un perill per a la vida a la costa occidental de Florida i als Keys de Florida», amb vents «devastadors» al centre de l’huracà. «S’esperen inundacions catastròfiques a diverses zones del centre de Florida», va afegir.

L’ull de l’huracà Ian podria tocar terra a la costa oest de Florida, en algun punt pròxim a la ciutat de Tampa, amb vents màxims sostinguts d’aproximadament 120 milles per hora (mph), segons el pronòstic a curt termini de l’NHC. Es tracta de la primera vegada en poc més d’un segle que la badia de Tampa està amenaçada pel flagell d’un huracà intens, des que un huracà (que no va ser nomenat) va impactar l’esmentada regió amb vents de 115 mph el 25 d’octubre de 1921.

Evacuació necessària

El governador de Florida, Ron DeSantis, va declarar dilluns estat d’emergència en desenes de comtats i dimarts a la nit va advertir els que són a les zones que es projecten com les més afectades que el «temps d’evacuar s’està esgotant». «És necessari evacuar ara. Comencen a sentir-se impactes importants de la tempesta relativament aviat», va dir.

L’administradora de l’Agència Federal de Gestió d’Emergències nord-americana (FEMA), Deanne Criswell, es va expressar en el mateix sentit. «Si les autoritats locals li diuen a la gent que evacuï, sisplau escoltin-los. La decisió que prenguin pot marcar la diferència entre la vida i la mort», va afegir. Per a Chelsea Thompson, de 30 anys, l’ansietat augmentava mentre ajudava els seus pares a parapetar la seva llar, situada a la zona obligatòria d’evacuació.

«A mesura que s’acosta, òbviament com el que és desconegut, l’ansietat puja», va explicar. El Pentàgon va mobilitzar 3.2000 guàrdies nacionals i hi ha 1.800 efectius més en camí. Les autoritats de diversos municipis distribuïen bosses de sorra per ajudar els habitants a protegir les seves vivendes.

Cuba a les fosques

En el seu pas per Cuba l’huracà va arribar a categoria 3 i va deixar l’illa sumida en la foscor després de provocar una apagada generalitzada i dos morts a la província de Pinar del Río. «No hi ha servei elèctric a cap zona del país en aquests moments», va dir dimarts a la nit Lázaro Guerra, director tècnic de la Unió Elèctrica estatal

Notícies relacionades

L’huracà va tocar terra a la matinada a la província de Pinar del Río, oest de Cuba. Allà els mitjans estatals van reportar dos morts. De camí a San Juan i Martínez, a 190 km de l’Havana, un dels llocs més colpejats i zona de plantacions de tabac a Pinar del Río, es veien cultius negats, arbres arrencats i cables tirats per tot arreu, van constatar periodistes d’AFP.

En la població Consolación del Sur, Caridad Fernández, una mestressa de casa de 65 anys, contemplava el desastre en el llindar de la seva llar inundada, amb matalassos molls. Les teules franceses se’n van anar amb l’huracà. «Tot ho tenim fet malbé, però el que hi ha és fe a mantenir la vida, i això ho tenim. De tot se’n surt, menys de la mort», va dir la dona amb ulleres després d’una llarga nit. El tabaquer Yuslán Rodríguez, de 37 anys, va recórrer nou cases de tabac gairebé destruïdes, inclosa la seva. «No sé què farem aquest any amb la campanya (sembra)», va dir desconsolat. «No és aquesta casa de tabac, són totes les cases de tabac de Consolación del Sur».