Sud-est asiàtic

La deposada líder birmana San Suu Kyi, condemnada a tres anys més de presó

La Nobel de la Pau ha sigut jutjada per vulnerar la llei de secrets oficials del país

La deposada líder birmana San Suu Kyi, condemnada a tres anys més de presó

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La junta birmana ha condemnat aquest dijous la deposada líder del Govern civil i premi Nobel de la Pau, Aung San Suu Kyi a tres anys més de presó per vulnerar la llei de secrets oficials, ha declarat a AFP una font pròxima al cas. El tribunal ha condemnat a la mateixa pena el seu exassessor, l’economista australià Sean Turnell, va assenyalar la mateixa font.

Detinguda des del cop d’Estat del febrer del 2021, Suu Kyi acumula diferents sentències de presó per corrupció i altres càrrecs després de diversos judicis a porta tancada. «El senyor Sean Turnell, Daw Aung San Suu Kyi i tres persones més van ser sentenciats a tres anys de presó sota la llei de secrets d’Estat», ha explicat aquesta font a AFP, precisant que la deposada dirigent civil recorreria el veredicte. L’esmentada font ha afegit que seguia obert un altre cas vinculat a les lleis d’immigració contra Turnell, detingut també amb el cop militar.

El seu arrest va provocar indignació a Austràlia, la diplomàcia de la qual va pressionar els veïns de Birmània perquè els ajudessin en aquest cas. L’economista de 76 anys estava enmig d’una entrevista telefònica amb la cadena britànica BBC quan va ser detingut. «Just he sigut arrestat en aquest moment i pot ser que acusat d’alguna cosa, no sé què serà, pot ser que res», va dir llavors Turnell al seu entrevistador.

Repressió

Notícies relacionades

L’agost d’aquest any, l’australià es va declarar no culpable de vulnerar la llei colonial de secrets oficials durant el seu judici a porta tancada en un tribunal de la junta, inaccessible per a la premsa. Els detalls exactes de l’acusació contra Turnell no s’han fet públics, tot i que la televisió estatal va indicar que va tenir accés a «informació financera secreta» i va intentar deixar el país.

Birmània s’ha instal·lat en el caos des del cop militar del 2021 que va deposar al govern electe d’Aung San Suu Kyi. Des del cop, més de 2.200 civils van morir i unes 15.000 persones van ser detingudes en la repressió contra la dissidència, segons una ONG local.