Guerra d’Ucraïna

La mobilització encén la perifèria de Rússia

Incomprensió i enuig en les Repúbliques exteriors russes com Sibèria i el Caucas Nord, habitades per minories ètniques, davant la decisió de Putin de reclutar-hi milers de reservistes per a la guerra a Ucraïna

La mobilització encén la perifèria de Rússia

ALEXEY MALGAVKO/REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

No totes les regions aporten el mateix nombre de soldats al front de guerra entre Rússia i Ucraïna. Així és la informació que arriba des de les repúbliques allunyades de les grans urbs de Moscou i Sant Petersburg. «Del nostre poble, on només hi ha 300 homes, se’ls van emportar a tots», explica un home de Iacútia, en una de les zones més fredes de l’Àrtic Rus, que prefereix no ser identificat. Afegeix que en altres pobles de la regió s’han emportat «60, 50, 47 homes», en localitats petites. En aquestes regions de la freda tundra siberiana, en les quals no hi ha calefacció central ni aigua corrent perquè es pot arribar als 55 graus negatius en els moments més durs de l’hivern, el paper dels homes és fonamental. Ells són els que s’encarreguen de les tasques més dures quan arriba el fred, com caçar i pescar.

Aquest mateix home explica que està esperant «el seu cinquè fill». Sospita que l’han reclutat perquè va donar servei a Txetxènia «durant 3 anys, a les forces especials». «Em van dir que hi aniria de tota manera, sense importar quants fills tingui» afegeix. A ell i a altres homes dels voltants els van enviar a Khavarovsk, una important ciutat del Llunyà Orient Rus. Allà rebran entrenament durant 10 dies i després seran enviats a diferents parts del front.

En una altra part de Sibèria, concretament a Ust-Ilimsk (Irkutsk), un jove de 25 anys va disparar diumenge a un oficial de reclutament quan va fingir voler allistar-se voluntàriament. Va entrar a l’oficina i, abans d’obrir foc contra el militar, va cridar «tots a casa». Presumptament la seva motivació és que prèviament van trucar al seu millor amic, del qual diu que no té cap experiència ni va fer el servei militar. Ruslan Zinin s’enfronta ara a càrrecs de tinença il·legal d’arma de foc i atemptat contra l’autoritat. L’oficial està ferit de gravetat.

L’espurna del Caucas

Durant molts anys poques protestes s’han vist al costat nord de les muntanyes caucàsiques. Però el reclutament, una vegada més, d’homes i nois del Daguestan, ha curullat el vas. Aquest diumenge es van veure policies totalment desconcertats per grups de dones, que demanaven la pau i que no s’emportin els seus fills, així com homes amenaçant o fins i tot colpejant aquells agents de la llei que detinguessin locals. Els policies es van veure obligats fins i tot a disparar a l’aire per intentar dispersar una multitud que va aconseguir tallar la carretera estatal. El Kremlin ha admès la histèria per la mobilització militar, tot i que ha culpat les regions d’aquestes protestes.

A internet fins i tot hi va haver amenaces d’alguns grups, que van assegurar que si no s’alliberav els detinguts durant diumenge, començarien a cremar edificis. Aquest dilluns les imatges de civils manifestant-se s’han repetit i la policia fins i tot s’ha vist obligada a utilitzar gas lacrimogen per repel·lir els protestants.

A Telegram, diversos canals insten els ciutadans del Daguestan a no anar a treballar i paralitzar així la vida de la república fins que les autoritats compleixin les seves demandes: cancel·lar la mobilització.

Notícies relacionades

Anteriorment ja s’havia vist descontentament amb la política de mobilització russa en aquesta part del país, però fins ara no havia explotat d’aquesta manera. No només s’està protestant contra el reclutament, també se sent en les concentracions «no a la guerra», com coregen en el vídeo següent.

El sud de Rússia és una zona calenta pels precedents històrics, aquí es van produir les dues guerres txetxenes, d’aquí van sortir molts dels ciutadans russos que van formar part de l’ISIS, a més de ser ara un lloc de pas per a milers de vehicles que volen abandonar el país a través de Geòrgia o l’Azerbaidjan.