Guerra a Ucraïna

Els Estats Units adverteixen Rússia d’una «resposta decisiva» si utilitza armes nuclears

L’assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca ha dit que cal «prendre’s molt seriosament» el possible ús d’armes nuclears per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial

Els Estats Units adverteixen Rússia d’una «resposta decisiva» si utilitza armes nuclears

SPUTNIK / REUTERS

1
Es llegeix en minuts

Aquest diumenge els Estats Units van advertir el govern de Vladímir Putin que qualsevol ús d’armes nuclears tindrà «conseqüències catastròfiques» per a Rússia, ja que el país nord-americà i els seus aliats respondran «de manera decisiva».

Així ho va assegurar l’assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, en una entrevista amb CBS News en què va dir que cal «prendre’s molt seriosament» el possible ús d’armes nuclears per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial.

«Hem comunicat directament, en privat, a nivells molt alts al Kremlin, que qualsevol ús d’armes nuclears tindrà conseqüències catastròfiques per a Rússia, que els Estats Units i els nostres aliats respondrem de manera decisiva», va assegurar l’assessor.

Amenaça de Putin

En un discurs televisat dimecres passat, Putin va esmentar les «armes del futur» per advertir l’OTAN que Rússia compta amb un arsenal nuclear «sense parió» que li permet contrarestar qualsevol amenaça occidental.

«Vull recordar que el nostre país també disposa de diferents sistemes ofensius i, en alguns components, són més moderns que aquells que posseeixen els països de l’OTAN», va amenaçar.

Segons l’opinió de Sullivan, tant en públic com en privat, els Estats Units han sigut «clars i específics» sobre què implicaria un possible ús d’armes nuclears, ja que el govern de Joe Biden «respondrà amb decisió», va insistir.

Notícies relacionades

Els Estats Units, va afegir l’assessor governamental, continuaran recolzant Ucraïna en els seus esforços per defensar el país i la seva democràcia i van recordar que ja s’han proporcionat més de 15.000 milions de dòlars en ajudes per a armament i sistemes de defensa aèria.

En l’entrevista, Sullivan es va referir també a la situació actual de l’Exèrcit rus i va assegurar que la crida a la mobilització ciutadana «no és exactament un senyal de força o confiança», sinó «un senyal que estan patint molt en el costat rus»