Radicalització als EUA

Condemnat a quatre anys de presó un simpatitzant nazi per participar en l’assalt al Capitoli

Entre els cinc càrrecs penals de què se l’ha culpat hi ha l’obstrucció de certificació dels resultats electorals als Estats Units, així com la seva «motivació racista i antisemita»

Condemnat a quatre anys de presó un simpatitzant nazi per participar en l’assalt al Capitoli

Departamento de Justicia de Estados Unidos

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un jutge federal dels Estats Units ha condemnat aquest dijous a quatre anys de presó un simpatitzant nazi per irrompre al Capitoli el 6 de gener de 2021, al·legant que la seva «motivació racista i antisemita» va tenir com a conseqüència la seva participació en l’assalt.

L’acusat, Timothy Hale-Cusanelli, de 32 anys, treballava com a guàrdia de seguretat en una estació naval a Nova Jersey, quan es va unir a la turba pro Trump que va irrompre al Capitoli, segons ha informat ‘The New York Times’.

En un judici celebrat el maig al Tribunal Federal de Districte a Washington, Hale-Cusanelli va ser condemnat per cinc càrrecs penals, incloent-hi l’obstrucció de la certificació dels resultats de les eleccions del 2020.

L’acusat ha mirat en tot moment durant la celebració del judici de restar importància al seu paper en l’assalt al·legant al jurat que no tenia «ni idea» que el Congrés es reunia al Capitoli, una cosa que el jutge va qualificar de «mentida».

Adorador de Hitler

Per la seva banda, els fiscals han argumentat que a Hale-Cusanelli, li agradava vestir-se molt sovint d’Adolf Hitler, i que subscriu les ideologies de la supremacia blanca i dels simpatitzants del nazisme, segons ha recollit l’esmentat diari. «Hale-Cusanelli és, en el millor dels casos, extremadament tolerant amb la violència i la mort», han descrit els fiscals, assegurant que l’actuació de l’acusat durant l’assalt al capitoli no va ser activisme, sinó «el preàmbul de la seva guerra civil».

Notícies relacionades

En aquest sentit, en un memoràndum de sentència presentat la setmana passada pel Govern dels EUA, s’evidencia que Hale-Cusanelli va dir al seu company d’habitació a l’estació naval que s’havia sentit entusiasmat per l’assalt al Capitoli, i que l’havia comparat amb una «guerra civil».

Amb tot, després de dictar sentència, el jutge encarregat del cas va detallar que creia que les accions del passat de Hale-Cusanelli reflectien «una profunda hostilitat i insensibilitat» envers les minories ètniques i religioses, cosa que, va afegir, «va tenir conseqüències significatives, incloent-hi el foment d’un recent augment dels atacs antisemites arreu del país».