Problemes legals

Nova York demanda Trump i tres dels seus fills per frau empresarial

Nova York demanda Trump i tres dels seus fills per frau empresarial

Bernd von Jutrczenka/dpa - Archivo

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Nova demanda per engrossir la muntanya de milers de demandes acumulades per Donald Trump al llarg de la seva vida, aquesta última, a càrrec d’una de les seves més inquisitives nèmesis. La fiscal general de Nova York, Letitia James, ha presentat aquest dimecres una demanda civil contra l’expresident dels Estats Units, tres dels seus fills i dos executius de la seva companyia per frau empresarial, concretament per manipular el valor de les seves propietats per obtenir préstecs a interessos avantatjosos i pagar menys impostos. La decisió de la fiscalia culmina més de dos anys d’indagacions contra el magnat republicà, qui enfronta quatre investigacions actives més per diferents motius, des del seu rol en l’assalt al Capitoli fins a l’ús que va fer de centenars de documents classificats.

Aquestes últimes acusacions apunten directament contra el modus operandi tantes vegades descrit pels biògrafs i periodistes que han investigat la fortuna del novaiorquès. I és que, segons James, al llarg de la seva carrera Trump s’ha dedicat a inflar el seu patrimoni quan li convenia potenciar la seva imatge de multimilionari, mentre presumptament declarava un valor molt inferior pels seus actius per reduir la seva factura fiscal. Tant que durant més d’una dècada amb prou feines va pagar un dòlar d’impostos sobre la renda. «Donald Trump va inflar falsament el seu patrimoni en milers de milions de dòlars per enriquir-se injustament, enganyant el sistema i enganyant-nos a tots nosaltres», va dir James durant una roda de premsa a Nova York. 

Tres dels seus fills, imputats

En la causa s’ha inclòs també Ivanka, Eric i Donald Jr, els tres fills del magnat més involucrats en l’empresa familiar. La demanda insta el Tribunal Suprem de Nova York a prohibir que tots ells puguin exercir càrrecs executius en companyies novaiorqueses i impedir que la Trump Organization pugui adquirir noves propietats immobiliàries a l’estat o rebre préstecs de les entitats bancàries establertes a Nova York durant cinc anys. També aspira a recuperar 250 milions de dòlars que, segons la fiscalia, van ser obtinguts mitjançant el frau i l’engany. 

Notícies relacionades

Tractant-se d’una demanda civil, no hi ha risc que l’empresari i polític septuagenari pugui acabar a la presó, tot i que James va assegurar que enviarà el cas al Departament de Justícia i la Hisenda Pública perquè investiguin possibles violacions de la llei federal. 

Aquesta última topada amb la justícia no està cridada a canviar la influència que Trump manté sobre el Partit Republicà, en el qual segueix exercint com a líder indiscutible 18 mesos després d’abandonar la Casa Blanca. Tot i que el magnat populista no ha anunciat encara les seves intencions per a les presidencials del 2024, està plenament involucrat en les legislatives del novembre. Ja ha anunciat que participarà en diversos mítings, debats virtuals i actes de recaptació de fons. Una enquesta d’aquest mateix mes de PBS, Marist i NPR va concloure que només un 28% dels nord-americans volen que es presenti per recuperar la presidència, davant més d’un 60% que s’oposen a la idea.