Cita amb les urnes

¿Qui guanyarà les eleccions a Itàlia 2022? Així estan les enquestes

Consulta l’evolució dels sondejos d’intenció de vot en els comicis legislatius del 25 de setembre

  • ¿Per què són crucials les eleccions a Itàlia? El possible impacte a la UE en 4 claus

¿Qui guanyarà les eleccions a Itàlia 2022? Així estan les enquestes
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Itàlia s’encamina cap a unes noves eleccions amb què busca sortir de l’encallador polític en el qual el país s’enfanga de manera periòdica. Aquesta enèsima crisi es va desencadenar quan el primer ministre Mario Draghi va perdre els suports dels seus aliats de la dreta i l’esquerra per continuar governant. Després de diversos dies de tensions i maniobres polítiques, el president de la república, Sergio Matarella, va optar per dissoldre el Parlament i citar els italians a les urnes el 25 de setembre.

Els comicis dirimiran l’enèsima batalla per conquerir el Govern italià entre les esquerres i les dretes, que han segellat sengles aliances preelectorals per sumar els seus vots en el futur Parlament. La UE mira amb inquietud el que pugui passar el 25-S perquè, en aquesta ocasió, la candidata del bloc conservador que parteix com a favorita per a la victòria és la ultradretana Giorgia Meloni, al capdavant de Fratelli d’Italia (Germans d’Itàlia).

Meloni compta amb el suport de la Liga i Forza Italia, les marques dels ex primers ministres Matteo Salvini i Silvio Berlusconi. El seu principal adversari és la formació de centreesquerra Partit Democràtic (PD), que lidera l’ex primer ministre Enrico Letta al capdavant d’una aliança de partits progressistes. El tercer en discòrdia és el populista Moviment 5 Estrelles (M5S), que incorpora sectors tant d’esquerres com de dretes i que no s’ha integrat a cap de les grans coalicions.

Quan va començar la campanya electoral, les enquestes situaven Meloni i Letta en empat tècnic, amb una estimació entorn del 24% dels vots i un molt lleuger avantatge de la candidata ultra. Però a mesura que s’acostaven els comicis, el creixement de Germans d’Itàlia s’ha consolidat i la distància sobre el Partit Democràtic ha arribat a ser d’1,4 punts.

L’evolució de tots els sondejos publicats durant aquest any 2022 deixava Meloni en el 24,2% dels vots i Letta, en el 22,8% a dues setmanes de les eleccions. I és que a Itàlia està prohibida la difusió d’enquestes durant els 15 dies previs a la cita amb les urnes.

Notícies relacionades

Ara bé, tot i que la victòria és en un mocador entre Letta i Meloni, la suma del bloc conservador manté un folgat avantatge sobre la suma de les esquerres perquè la Lliga de Salvini se situa a prop del 14% i Forza Italia es mou al voltant del 8%, cosa que col·locaria les dretes a prop del 50% dels vots. El vingut a menys M5S ronda el 10% i el principal aliat de Letta, el partit de centreesquerra Acció, està lleugerament per sobre del 5%.

Un contundent triomf del bloc de Meloni a les eleccions podria desencadenar una onada de suports al Parlament i la possibilitat que l’aliança aconseguís una majoria de dos terços, moment a partir del qual les dretes podrien impulsar una reforma constitucional, com ja ha avançat la líder de Germans d’Itàlia.