La invasió russa

Refugiats ucraïnesos a Espanya munten un finançament col·lectiu per comprar drons d’atac

Es proposen reunir en 30 dies els diners per adquirir un Bayraktar, una de les armes més temudes per l’exèrcit rus

Refugiats ucraïnesos a Espanya munten un finançament col·lectiu per comprar drons d’atac

EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Diverses associacions d’immigrants i refugiats ucraïnesos amb residència a Espanya han convocat un crowfunding per ajuntar els diners amb què comprar un dron d’atac Bayraktar, de fabricació turca, i donar-l’hi a l’exèrcit d’Ucraïna.

El projecte fa tres dies que està en marxa, i, després d’haver obtingut un vistiplau de l’ambaixada d’Ucraïna a Madrid, està arrencant amb la difusió de comunicats entre l’extensa comunitat d’ucraïnesos a Espanya; des del març passat, als 120.000 ucraïnesos immigrants que viuen en aquest país s’ha anat unint un contingent de 140.000 (dades del Ministeri d’Inclusió) en qualitat de refugiats de guerra.

El dron «disposa de sistemes que permeten recopilar informació sobre la localització d’objectius enemics per a les unitats d’artilleria –diu la convocatòria que estan distribuint els promotors d’aquest acapte. Ha contribuït a canviar el rumb d’aquesta invasió i parar els avenços russos, evitant que més civils pateixin repressions, tortures i genocidi».

Organitzats

El ‘crowfunding’ ha sigut iniciat per l’associació Units amb Ucraïna (aucu.es) i compta amb la participació de la Federació d’Associacions Ucraïneses a Espanya, la Unió d’Associacions Ucraïneses KRAI, la Comunitat Ucraïnesa a Espanya pels Drets, Honor i Dignitat dels Ucraïnesos i l’Associació Ucraïnesa Djerelo, amb presència sobretot a Madrid, Euskadi, Catalunya, Múrcia i Alacant.

Els dirigents d’aquestes quatre últimes, Mikhailo Petruniak, Larisa Ponomarenko, Iuri Txouk i Olha Dzuban respectivament, han integrat una Comissió de Vigilància de la recollida de fons, que ha encarregat l’assessoria jurídica al bufet Pérez Llorca de Madrid. Un compte ha sigut obert al Banco Santander.

En la campanya participa també el futbolista professional (Betis, Rayo Vallecano...) Roman Zozulia, que des que va començar la guerra gestiona un fons d’ajuda a Ucraïna anomenat «Exèrcit Nacional». Zozulia ha mobilitzat altres futbolistes ucraïnesos repartits per Europa, com el jugador de l’Arsenal Oleksandr Zíntxenko, o el de la selecció ucraïnesa Andri Iarmolenko. Aquests i altres esportistes demanen ajuda en un vídeo promocional llançat a YouTube amb el títol ‘Bayraktar, Espanya per a Ucraïna’.

L’acapte no va només dirigida als ucraïnesos, «també als nostres amics espanyols, als qui estem demanant que aportin el que puguin», diu Roman Zaitsev, coordinador d’AUCU, que des que va començar la invasió russa ha contractat des de Madrid i Saragossa desenes de camions carregats amb ajuda humanitària.

Zaitsev confirma que han començat també un acapte entre els contactes de la colònia ucraïnesa en empreses espanyoles. «Som més de 200.000 ucraïnesos aquí; si cada un té tot i que només sigui un amic espanyol, i cada un hi fica 10 euros, aconseguíriem aviat l’objectiu», calcula, però és conscient de la dificultat del projecte, ja que des de l’estiu cap aquí ha descendit molt l’entrega d’ajudes a Espanya.

El preu d’un dron Bayraktar fluctua entre els 5 i els 6 milions d’euros, una quantitat prohibitiva per a les arques ucraïneses. Juntament amb els llançacoets HIMARS i les Javelin antitancs, aquesta aeronau no tripulada, que fabrica la firma turca d’armament Baykar, s’ha convertit en una de les tres armes clau de la guerra, ja que infligeix danys molt considerables al desplegament rus de blindats.

Notícies relacionades

El ‘crowfunding’ que ja està en marxa a Espanya té precedents a Lituània i Polònia, dos dels països amb més concentració d’ucraïnesos. El maig i el juny passat, les seves comunitats de refugiats i emigrants van organitzar acaptes, i van aconseguir reunir els fons per als primers drons en 72 hores. A Espanya s’han donat 30 dies de termini. Si no arriben a la quantitat necessària, es proposen dedicar els diners recaptats a comprar un altre material d’ajuda humanitària.

A Polònia va tenir especial èxit una campanya que va recórrer les xarxes socials sota el títol «Comprarem un Bayrak per a Ucraïna». Avui continua allà, com a Lituània, el gota a gota de petites entregues de diners per sufragar la compra d’armes per Ucraïna.