Guerra d’Ucraïna

L’arribada de russos a Finlàndia augmenta un 57% després de l’anunci de Putin de mobilització

Aquest dimecres, un total de 4.403 ciutadans russos van creuar per carretera la frontera del sud-est finlandès

L’arribada de russos a Finlàndia augmenta un 57% després de l’anunci de Putin de mobilització

ESSI LEHTO / REUTERS

2
Es llegeix en minuts

L’arribada de ciutadans russos a la veïna Finlàndia per carretera va augmentar un 57% aquest dimecres, dia en què el president Vladímir Putin va anunciar la mobilització de 300.000 reservistes per lluitar a la guerra d’Ucraïna, va informar aquest dijous la Guàrdia de Fronteres finlandesa.

Al llarg de la jornada un total de 4.403 ciutadans russos van creuar la frontera del sud-est finlandès, la més freqüentada a causa de la seva proximitat amb Sant Petersburg, segons les autoritats frontereres.

«El trànsit fronterer es va intensificar durant la nit en els punts fronterers del sud-est de Finlàndia i hi va haver més arribades el país del normal. El trànsit d’entrada també ha continuat sent intens aquest matí», va assenyalar la Guàrdia de Fronteres a Twitter.

Segons les autoritats frontereres, la situació està sota control malgrat el sobtat increment del trànsit procedent de Rússia, tot i que seguiran de prop la seva evolució per comprovar si es manté aquesta tendència.

Finlàndia s’ha convertit pràcticament en l’únic país d’entrada per als ciutadans russos a la Unió Europea (UE), a cauda del tancament de l’espai aeri als avions russos i al bloqueig virtual de les fronteres terrestres de les repúbliques bàltiques i Polònia a nacionals d’aquest país a conseqüència de la guerra d’Ucraïna.

Visats vàlids per a tota la zona Schengen

Visats vàlids per a tota la zona SchengenEl país nòrdic s’ha afegit a les sancions europees i ha reduït un 90% l’emissió de visats als ciutadans russos, tot i que de moment no ha decretat un veto total perquè esperava que la UE coordinés una resposta conjunta.

Amb les connexions aèries i ferroviàries tallades, milers de russos continuen arribant diàriament a Finlàndia per carretera, la majoria travessant els quatre llocs fronterers del sud-est de Finlàndia (Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra i Niirala).

Tots els russos que arriben al país nòrdic tenen un visat vàlid per a tota la zona Schengen, per la qual cosa molts continuen el viatge a altres destinacions europees.

Notícies relacionades

Per això, i davant la falta d’acord europeu sobre la concessió de visats als ciutadans russos, el ministre finlandès d’Exteriors, Pekka Haavisto, va anunciar el dimecres que el seu Govern s’està plantejant endurir encara més l’entrada als nacionals de Rússia.

«Finlàndia no vol ser un país de trànsit per als visats Schengen emesos per altres països», va afirmar Haavisto a la premsa.