El discurs de Putin, en cinc claus

El discurs de Putin, en cinc claus

EUROPA PRESS / DPA

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El president rus, Vladímir Putin, ha dirigit al seu país, després de diversos ajornaments, a les nou del matí hora local per anunciar la mobilització parcial i reafirmar el seu pols amb Occident. El mandatari ha expressat la necessitat de cridar més soldats al front i s’ha mostrat contundent en la seva intenció de reclamar els territoris de l’est d’Ucraïna per a Rússia. A continuació, els detalls del discurs del president rus en cinc claus.

300.000 reservistes

Estimacions del ministeri de Defensa afirmen que prop de 300.000 reservistes amb experiència prèvia seran mobilitzats. No es cridarà a files «estudiants i els que estiguin reben instrucció». Malgrat això no està especificat en el decret llei quants reservistes seran cridats a files, podent ser fins a dos milions, i no serà proporcional per regions. A algunes pot tocar-los aportar més que a d’altres. Els mobilitzats rebran un entrenament especial abans d’anar al front.


Reacció a la contraofensiva d’Ucraïna

La contraofensiva ucraïnesa ha sorprès i ha resultat ser més exitosa del previst. La preocupació del Kremlin és manifesta i un dels principals símptomes és l’anunci de referèndums en territoris que ja controla, els ‘oblasts’ de Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson. Tots ells estan controlats parcialment per Rússia, tot i que en diferents proporcions que van de la major part de Lugansk a una petita part de Zaporíjia. «La lògica darrere d’aquests (plebiscits) seria integrar il·legalment aquests territoris per dissuadir Ucraïna d’atacar-los, ja que, des del punt de vista rus, significaria atacar Rússia», assegura l’analista militar Denis Kolesnik. Kolensnik considera que aquest supòsit «és ridícul ja que l’exèrcit ucraïnès ja ha atacat la regió russa de Belgorod i res va canviar, els dos països mantenen un estat de guerra de facto».

El «xantatge nuclear»

Putin ha dit que «el xantatge nuclear ha entrat en joc». També ha assegurat que «a qui es permetin (fer xantatge a Rússia) recordar-los que el nostre país també té aquestes eines a la seva disposició. Utilitzarem tots els mitjans per protegir el nostre poble. No és un farol». Els habitants de les regions ocupades d’Ucraïna estan inclosos dins del poble rus, com indiquen les campanyes de promoció dels «referèndums» organitzats en aquestes regions.

Esgotats els vols per sortir de Rússia

Tot i que es van dissipar els rumors de mobilització general i de llei marcial, la preocupació segueix al cap de molts homes en edat militar. Per això, els vols directes a països que ofereixen facilitats per viatjar als russos sense visat com Armènia o Turquia s’han esgotat per als pròxims dies. Els bitllets que inclouen escales han augmentat el seu preu, com és el cas del vol Moscou-Istanbul. Per al mateix dimecres costa prop de 5.000 euros.

Protestes

 L’organització Vesna ha convocat aquest dimecres protestes a tot Rússia a les 19.00 hora local per manifestar-se en contra de la mobilització. La convocatòria conté lemes com ‘No volen morir pel palau de Putin’. El cartell de la protesta presenta l’eslògan ‘no a la mobilització’ que conté un joc de paraules que traduït seria ‘no a la mobilització / no a les morts’.