Conflicte diplomàtic

Rússia titlla de «blasfèmia» que el Regne Unit hagi marginat el seu país del funeral d’Isabel II

La portaveu de la diplomàcia russa Maria Zakhàrova considera que les elits britàniques són al costat dels nazis d’Ucraïna

Rússia titlla de «blasfèmia» que el Regne Unit hagi marginat el seu país del funeral d’Isabel II
1
Es llegeix en minuts

Rússia està molesta amb el Regne Unit. La portaveu de la diplomàcia russa Maria Zakhàrova ha afirmat aquest dijous que la decisió del Regne Unit de no convidar cap representant rus al funeral de la reina Isabel II dilluns, és «immoral» i constitueix una «blasfèmia», en un context de tensions polítiques entre els dos països. «Considerem que és un intent britànic d’utilitzar una tragèdia nacional, que ha commogut el cor de milions de persones arreu del món, amb finalitats geopolítiques per ajustar comptes amb el nostre país [...] cosa que és profundament immoral», ha declarat en un comunicat la portaveu de la diplomàcia russa Maria Zakhàrova. «És particularment blasfem respecte de la memòria d’Isabel II», ha afegit, al considerar-la un personatge de prestigi internacional indubtable. Putin no assistirà al funeral.

Notícies relacionades

La portaveu russa ha lamentat que el Regne Unit hagi utilitzat, segons ella, l’ofensiva a Ucraïna com a «pretext» per no convidar cap dirigent rus als funerals d’Isabel II, que tindran lloc a Londres el 19 de setembre. Ni Rússia ni altres països com Bielorússia, aliat seu, Birmània o Corea del Nord han sigut convidats al funeral de la monarca, morta dijous passat als 96 anys. «Ara, les elits britàniques s’han posat al costat» dels nazis, ha assenyalat Zakhàrova, en al·lusió a l’important suport militar i financer que el Regne Unit ha atorgat a Ucraïna contra la intervenció militar russa.

S’espera que més de 100 monarques, caps d’Estat i altres personalitats acudeixin al funeral d’Isabel II a l’abadia de Westminster. L’absència de Rússia és una mostra que les relacions diplomàtiques entre Moscou i Londres són molt tenses des de fa anys. La invasió d’Ucraïna ha col·locat Rússia en una complexa situació en termes de relacions internacionals, amb la Xina com a única gran potència que hi manté relacions estretes.