Canvi climàtic

L’Eurocambra recolza limitar les importacions de productes que contribueixin a la desforestació

L’òrgan ha decidit ampliar la seva ambició perquè s’apliqui també a la carn de porc, ovella i cabra, els ocells de corral, el blat de moro, el cautxú, el carbó vegetal i els productes de paper imprès

L’Eurocambra recolza limitar les importacions de productes que contribueixin a la desforestació
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ple del Parlament Europeu ha donat llum verda aquest dimarts al reglament per limitar les importacions de països tercers al mercat comunitari d’oli de palma, carn de boví, fusta, cafè, cacau i soja si contribueixen a la desforestació i a la degradació forestal.

Amb 453 vots a favor, 57 en contra i 123 abstencions, els eurodiputats han donat el vistiplau a la norma proposada per l’Executiu comunitari, que passarà a ser debatuda amb els Vint-i-set.

Així mateix, l’òrgan ha decidit ampliar la seva ambició perquè s’apliqui també a la carn de porc, ovella i cabra, els ocells de corral, el blat de moro, el cautxú, el carbó vegetal i els productes de paper imprès, en línia amb el plantejat per la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària el mes de juliol passat.

A més, el Parlament Europeu ha demanat avançar un any, fins al 31 de desembre del 2019, la proposta que planteja la Comissió Europea per estendre la norma als productes produïts en terres desforestades.

També, l’Eurocambra ha instat a imposar requisits específics a les institucions financeres per garantir que les seves activitats no contribueixen a la desforestació.

Mesura mediambiental

La nova legislació obligaria les empreses a verificar que els productes venuts a la Unió Europea no han sigut produïts en terres desforestades o degradades en cap lloc del món i que no contribueixen a la destrucció dels boscos, inclosos els tropicals.

En un pas més, l’Eurocambra ha sol·licitat ampliar la normativa perquè garanteixi que els articles s’han produït d’acord amb les disposicions sobre els drets humans del dret internacional i amb respecte als drets dels pobles indígenes.

Si bé la norma no prohibeix concretament cap país o mercaderia, les empreses que comercialitzen aquests productes al mercat comunitari estaran obligades a avaluar els riscos d’aquestes importacions a través d’eines com auditories sobre el terreny, capacitació dels proveïdors o proves per comprovar l’origen d’aquests productes.

Un pas en contra de la desforestació

Notícies relacionades

Organitzacions ecologistes com Amics de la Terra, CECU, Ecologistes en Acció, Greenpeace, Mighty Earth, SEU/BirdLife, WWF i la Coordinadora Estatal de Comerç Just han celebrat la posició del Parlament Europeu davant el nou Reglament contra la desforestació importada que consideren atengui a una «reivindicació històrica».

No obstant, aquestes organitzacions han posat en relleu que serà necessari incloure al més aviat possible altres ecosistemes com prades, torberes i aiguamolls.