Acostament després de la ruptura

Colòmbia i Veneçuela reobriran les seves fronteres i reprendran els vols comercials

Les noves mesures anunciades per Maduro i Petro entraran en vigor el pròxim 26 de setembre

Colòmbia i Veneçuela reobriran les seves fronteres i reprendran els vols comercials

EFE / Presidencia de Colombia (Efe)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Distensió en el con sud. Colòmbia i Veneçuela han anunciat aquest divendres la reobertura de les seves fronteres al trànsit de mercaderies i la represa dels vols comercials entre els dos països cinc anys després que s’interrompessin, mesures que arriben poc més d’un després que les dues capitals restablissin les seves relacions diplomàtiques. Aquestes relacions es van trencar el 2019, quan activistes de l’oposició veneçolana van mirar d’entrar a Veneçuela des de Colòmbia amb camions plens de menjar i medicines, una operació que Caracas va qualificar de cop d’Estat encobert.

«El pròxim 26 de setembre donarem obertura a la frontera entre Colòmbia i Veneçuela. Com a primer pas, es reprendrà la connexió aèria i el transport de càrrega entre els nostres països. Confirmem el compromís del Govern per restablir les relacions de germandat», va afirmar a les xarxes socials el nou president colombià, Gustavo Petro, l’arribada al poder del qual ha sigut fonamental perquè els dos països acostessin postures. Fins ara la frontera comuna, de 2.200 quilòmetres, es mantenia únicament oberta per al trànsit de passatgers i només funcionava un pas de mercaderies.

Cinc anys sense vols

Notícies relacionades

L’aerolínia colombiana Avianca, que cobria més del 50% dels vols Caracas-Bogotà, va suspendre operacions cap a i des de Veneçuela el juliol del 2017 al·legant que ho feia per «preservar la seguretat» davant «limitacions operatives». La seva decisió va agreujar l’èxode de línies aèries internacionals de Caracas, que va començar el 2014, quan els preus del petroli —font del 96% de divises del país– van començar a esfondrar-se.

El pròxim 26 de setembre «donarem obertura conjunta a les fronteres entre Veneçuela i Colòmbia. A més, reprendrem els vols entre Caracas-Bogotà i València-Bogotà», va escriure el president veneçolà, Nicolás Maduro, a Twitter. Amb la normalització de relacions, Caracas i Bogotà esperen reimpulsar l’intercanvi comercial, que va fregar els 7.200 milions de dòlars el 2008 però es va enfonsar amb el tancament parcial de la frontera el 2015 i total el 2019.