Guerra a l’est d’Europa

L’AIEA assegura que el risc d’accident nuclear a Zaporíjia ha augmentat considerablement

El director de l’organisme de l’ONU torna a demanar una zona de seguretat i afirma que «la situació actual és insostenible»

L’AIEA assegura que el risc d’accident nuclear a Zaporíjia ha augmentat considerablement

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nova advertència de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA). El director general, l’argentí Rafael Grossi, va afirmar divendres que el «risc d’un accident nuclear» a la central de Zaporíjia «ha augmentat significativament» a causa dels bombardejos constants als seus voltants, que no només estan posant en perill els treballadors de la central i les seves famílies, sinó que han danyat la central tèrmica que proveïa d’electricitat la localitat veïna d’Enerhodar i servia de font externa d’alimentació per a la central nuclear.

Davant les dificultats per reparar la tèrmica, l’operador de Zaporíjia s’està plantejant tancar l’únic reactor que continua funcionant, segons l’AIEA. Un escenari que deixaria la central nuclear depenent únicament dels seus generadors d’emergència per mantenir-ne les funcions bàsiques de seguretat. «Aquesta situació és insostenible i s’està tornant cada vegada més precària», afirma Grossi en un vídeo amb caires dramàtics. «Enerhodar està completament sense llum. La central s’ha quedat sense fonts d’electricitat externa. I hem vist que cada vegada que es repara la infraestructura, no triga a resultar danyada».

Zona de seguretat

Com a conseqüència dels atacs contra la central tèrmica, els 50.000 habitants d’Enerhodar estan sense electricitat, aigua o clavegueram, una situació molt complicada per als treballadors de qui depèn la central de Zaporíjia. Com ja va fer aquesta setmana al presentar el seu informe davant el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, l’AIEA ha reiterat la necessitat de crear una zona de seguretat entorn de la planta per garantir-ne la seguretat, una proposta que haurà de comptar amb el vistiplau de russos i ucraïnesos, que combaten als seus voltants.

«Permetin-me ser clar, els bombardejos entorn de la central nuclear de Zaporíjia han de cessar i s’ha d’acordar immediatament una zona de protecció i seguretat nuclear», va dir el director en aquest missatge de vídeo. «És l’única manera de garantir que no ens enfrontem a un accident nuclear».

Notícies relacionades