Dol al Regne Unit

Operació Unicorn: el protocol secret activat al morir la reina Isabel II a Escòcia

El cos d’Isabel II serà traslladat a Edimburg, on s’instal·larà al Parlament escocès i se celebrarà una primera missa

2
Es llegeix en minuts

L’operació London Bridge (Pont de Londres), el protocol preparat per al dia que morís la reina Isabel II, és àmpliament conegut. No obstant, hi ha un altre pla secret: l’operació Unicorn, dissenyada en cas que la monarca morís a Escòcia, cosa que ha succeït finalment.

En el moment de la seva mort, Isabel II es trobava al castell de Balmoral, ubicat a Aberdeen, als Highlands escocesos, passant les vacances d’estiu. Després de difondre’s el comunicat del palau de Buckingham, es van suspendre immediatament les sessions parlamentàries a Westminster, el Parlament d’Escòcia, el Senedd de Gal·les i l’Assemblea d’Irlanda del Nord per preparar el funeral d’Estat.

Està previst que el fèretre de la reina sigui traslladat des d’Aberdeen fins al palau de Holyrood, la seu del Parlament escocès a Edimburg, per carretera dos dies després de la seva mort, segons explica el diari britànic ‘The Guardian’.

Una vegada allà, se celebrarà una missa solemne a la catedral de Saint Giles, situada també com el palau de Holyrood a la Royal Mile de la capital d’Escòcia. A la catedral, els principals líders cívics, dignataris i ciutadans d’Escòcia tindran l’oportunitat de presentar els seus respectes i firmar un llibre de condol. S’activarà, així mateix, l’ingent dispositiu policial necessari per gestionar els potencials centenars de milers de ciutadans que desitgin presentar els seus respectes a la monarca difunta. Se’ls comminarà a congregar-se al voltant del Parlament escocès, el palau de Holyrood i la catedral de Saint Giles.

A continuació, el fèretre serà portat fins a Londres amb el Royal Train, sortint de l’estació de Waverley i recorrent la línia principal de la costa est fins arribar a la metròpoli londinenca. Una vegada que el taüt arribi a Londres, l’operació Unicorn es donarà per conclosa per obrir pas a l’operació London Bridge.

Dol oficial

Notícies relacionades

El Govern britànic decretarà entre 10 i 12 dies de dol oficial al Regne Unit. Una vegada arribi el fèretre a Londres, durant els vuit primers dies, se celebraran les processons davant el fèretre (es preveu fins i tot que més de mig milió de persones podrien arribar a presentar els seus respectes). I en el novè, el Big Ben farà sonar la campana amb un to més solemne de l’habitual a les 9.00 hores.

Dues hores després, començarà el funeral a l’abadia de Westminster, que serà retransmès a tot el món. Una vegada finalitzat l’acte religiós, el cadàver de la reina serà traslladat fins a Windsor, on se li donarà sepultura a la cripta reial del castell.