Conseqüències de la guerra

Putin estudia limitar les exportacions de gra ucraïnès perquè no arriben als països més pobres

El mandatari rus adverteix que només dos de 87 barcos van als països en vies de desenvolupament

Putin, en el fòrum econòmic de Vladibostok.

Putin, en el fòrum econòmic de Vladibostok. / SERGEI BOBYLEV / TASS

1
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El president de Rússia, Vladímir Putin, abordarà amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, limitar les destinacions dels barcos que exporten gra ucraïnès, ja que «els països més pobres» no hi tenen accés.

«Excloent Turquia com a mediador, pràcticament tot el gra que surt d’Ucraïna no va als països més pobres, sinó a Europa. Només dos de 87 barcos van als països en vies de desenvolupament. 60.000 tones de 2 milions», va recalcar durant la sessió parlamentària del VII Fòrum Econòmic Oriental de Vladivostok. «Val la pena pensar com limitar les destinacions de l’exportació de gra i altres aliments per aquesta ruta. Sens falta parlaré sobre això amb el president de Turquia, Erdogan», va dir Putin.

El mandatari rus va assenyalar que de la mateixa manera molts països europeus, en dècades i segles anteriors, «actuaven com colonitzadors, ara continuen actuant de la mateixa manera». «Han tornat a enganyar una vegada més els països en vies de desenvolupament, i continuen enganyant-los», va denunciar. Putin va assenyalar que «amb aquest enfocament l’escala dels problemes alimentaris a nivell mundial només s’incrementarà, lamentablement». «Això pot provocar una catàstrofe humanitària inèdita», va alertar. Va indicar que la pujada dels preus dels aliments als mercats globals es pot convertir «en una veritable tragèdia per als països més pobres, que enfronten el dèficit d’aliments, fonts d’energia i altres béns de primera necessitat».

«Això és terrible»

«Si el 2019, segons l’ONU, 135 milions de persones patien fam al món, ara aquesta quantitat [...] arriba a la xifra de 145 milions de persones. Això és terrible. Els països més pobres perden accés als aliments, i la compra d’aquests pels països desenvolupats ocasiona un increment brusc dels preus», va afirmar el mandatari rus.

Notícies relacionades

El 22 de juliol passat a Istanbul (Turquia) es van firmar dos documents per separat: un sobre les exportacions de gra ucraïnès i un altre sobre l’exportació de productes agrícoles i fertilitzants russos.

Als acords, l’un amb la firma d’Ucraïna i l’altre amb la de Rússia, es van fer amb la mediació de Turquia i les Nacions Unides i van establir un corredor al mar Negre per permetre l’exportació d’aliments. Rússia ha denunciat últimament que aquest acord no s’està complint en la seva totalitat, ja que es mantenen els obstacles a les exportacions de gra, aliments i fertilitzants russos.