Des de la presó

Navalni insta a votar en les eleccions russes malgrat la invasió d’Ucraïna

L’opositor adverteix que Putin continua manant, basant-se en la repressió, el control sobre el sistema judicial, la propaganda i el seu partit, Rússia Unida

zentauroepp38062412 russian opposition leader alexei navalny speaks at the openi180314133202

zentauroepp38062412 russian opposition leader alexei navalny speaks at the openi180314133202 / Evgeny Feldman

2
Es llegeix en minuts

L’empresonat líder opositor rus, Aleksei Navalni, va cridar aquest dimarts els russos a votar en les eleccions municipals i regionals, que se celebraran de divendres a diumenge, malgrat la invasió russa a Ucraïna. «L’essència no ha canviat. (El president rus, Vladímir) Putin continua manant, basant-se en la repressió, el control sobre el sistema judicial, la propaganda i el seu partit, Rússia Unida, que controla totes les assemblees de diputats al país», va escriure Navalni en el seu canal de Telegram.

Navalni, que compleix una pena de nou anys de presó, va admetre que amb l’inici de l’«operació militar especial» russa a Ucraïna va sorgir el debat sobre si valia la pena votar. «Jo considero que sí. Qualsevol acció dirigida a debilitar qualsevol dels elements del sistema putinista és correcta i és el deure de cada ciutadà», remarca.

Navalni, que considera participar en els comicis el mètode de lluita més segur i senzill, tot i que admet que no el més efectiu, recorda que en els últims dos mesos les autoritats han exclòs els candidats «indesitjables» per al Kremlin, cosa que confirma la seva por de l’oposició extraparlamentària. Això sí, el mitjà més segur de combatre el frau electoral, segons el polític, continua sent el «Vot Intel·ligent», que consisteix a recolzar el candidat que tingui més opcions de derrotar l’oficialista, aplicació a internet que va desbancar en el passat Rússia Unida de diverses assemblees regionals.

«Vot intel·ligent»

El «Vot Intel·ligent» operarà aquesta vegada només a Moscou, ja que és on hi ha més candidats contra el Kremlin i on l’oposició va derrotar l’oficialisme a molts districtes de la capital. L’opositor va assegurar que no té problemes amb aquells que vulguin boicotejar els comicis, però va recordar els que vulguin participar en els comicis que el seu vot només tindrà el màxim valor si l’oposició colpeja conjuntament el Kremlin «contra un sol punt».

Notícies relacionades

«Putin i Rússia Unida és la guerra, la mentida, la corrupció i la misèria. Al participar en el ‘Vot Intel·ligent’, vostè votarà contra la guerra, la mentida, la corrupció i la misèria», va remarcar. Per combatre aquest mètode, que el Kremlin considera «un instrument d’ingerència estrangera en les eleccions russes», les autoritats russes van bloquejar fa un any de cara a les eleccions locals la web de Navalni.

Navalni va assegurar aquest dimarts que els seus col·laboradors han aconseguit que Apple i Google tornin a restablir l’aplicació de «Vot Intel·ligent». Segons va poder comprovar dimarts Efe, a Rússia es pot accedir en aquests moments a l’aplicació amb l’ajuda d’una VPN (xarxa privada virtual). Fa un any les autoritats van privar de registre nombrosos candidats electorals, mentre l’oposició va denunciar que les tres jornades de votació i el vot electrònic són un instrument de frau en mans del Kremlin.