Rússia

Navalni assegura que el seu enverinament va desemmascarar el règim de Putin

El líder opositor rus celebra el seu «segon dia d’aniversari» dos anys després del seu enverinament

Navalni assegura que el seu enverinament va desemmascarar el règim de Putin

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

El líder opositor rus Aleksei Navalni ha afirmat que el seu enverinament fa dos anys i el seu posterior empresonament van acabar per desemmascarar el president de Rússia, Vladímir Putin, i el seu règim.

«Tota aquesta situació va desemmascarar fins a tal punt Putin i el seu sistema, va mostrar no només el caràcter criminal, sinó també la disfuncionalitat i el fracàs del seu règim, que va influir en tot el sistema polític de Rússia», ha remarcat Navalni en una carta enviada des de la presó i difosa a les xarxes socials dels seus partidaris.

Segons l’opositor, condemnat a 9 anys de presó, cap a finals de gener del 2021 el sistema va abandonar tota dissimulació per convertir-se en un règim «repressiu i autoritari ja sense condicions».

«Per segon any celebro el meu segon dia d’aniversari. El dia en què van intentar matar-me, però jo per alguna raó no vaig morir», encapçala la seva missiva Navalni.

L’opositor constata que les autoritats russes fins ara no han incoat una causa penal per l’enverinament amb una substància d’ús militar coneguda com a «Novitxok» que va estar a punt de costar-li la vida.

Assegura que no entén quina és la postura de les autoritats que diuen que no hi va haver enverinament amb «Novitxok» o que ell va ser enverinat amb aquesta substància, però pels serveis secrets occidentals amb finalitats provocadores.

«Les autoritats del més alt nivell, començant per Putin, defensen fermament i simultàniament aquestes dues versions», afegeix Navalni.

L’opositor recalca que van ser trobats i establerts «gairebé tots els integrants del grup d’assassins» que va intentar matar-lo.

El 14 de desembre del 2020, gairebé 4 mesos després que el líder opositor caigués en coma, el mitjà digital ‘Bellingcat’, els seus socis ‘Der Spiegel’ i la CNN, van denunciar junt amb Navalni que un comando d’experts en armes químiques estava implicat en el seu enverinament

«Tots són membres de l’ FSB (Servei Federal de Seguretat) es va demostrar que van participar en diversos intents fallits d’enverinament (Dmitri Bikov, Vladímir Karà-Murzà) i en diversos assassinats», afegeix Navali a la carta publicada avui.

Segons l’opositor, cap dels agents de l’FSB va ser portat a la justícia.

«Potser l’excepció és Konstantín Kudriàtsev, el desafortunat químic que em va explicar per telèfon tot els detalls de l’atemptat. Va desaparèixer i sembla que simplement el van matar», afegeix l’opositor.

Navalni va parlar amb Kudriàtsev fent-se passar per un assessor del Consell de Seguretat de Rússia i va publicar l’àudio de la conversa telefònica a les xarxes socials.

El 20 d’agost del 2020 el líder opositor va patir un col·lapse durant un vol de Sibèria a Moscou, cosa que va forçar un aterratge d’emergència a la ciutat d’Omsk, on va rebre tractament en un hospital local.

Notícies relacionades

Els metges russos que el van tractar van assegurar que no hi havien trobat rastres d’enverinament i van atribuir el seu estat a problemes de metabolisme.

Dos dies després, per sol·licitud de la família i dels seus col·laboradors, Navalni va ser traslladat a Berlín, on va ser tractat a l’hospital universitari de La Charité, al qual va arribar en estat crític.