Crisi a l’Àfrica

Més de 730 nens han mort de fam a Somàlia des de començament d’any, segons l’UNICEF

L’agència de l’ONU alerta que la situació empitjorarà perquè s’acosta una situació de fam

rs124158 somalia-early-marriage---aisha-22

rs124158 somalia-early-marriage---aisha-22 / Colin Crowley/Save the Children

2
Es llegeix en minuts

Almenys 730 nens han mort per malnutrició a Somàlia des del gener, i les xifres podrien augmentar en els pròxims mesos, en què s’espera que zones del centre i sud del país siguin declarades en situació de fam, ha advertit avui el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF).

«Un milió i mig de nens, gairebé la meitat de tots els menors de 5 anys, podrien patir desnutrició aguda, i d’aquests 385.000 necessitaran ser tractats, uns números sense precedents», va afegir la responsable de l’UNICEF per a Somàlia, Wafaa Saeed, en roda de premsa per als reporters acreditats davant l’ONU a Ginebra.

Saeed va recordar que Somàlia viu actualment la seva tercera sequera en tot just una dècada: la del 2011 va causar la mort de 260.000 persones, majoritàriament nens, i l’actual, amb quatre temporades consecutives sense pluges, podria ser fins i tot pitjor, d’acord amb els pronòstics de l’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris de l’ONU.

Necessitat d’aigua

La responsable de l’UNICEF va remarcar que al país 4,5 milions de persones necessiten amb urgència proveïment d’aigua, en un moment en què els preus d’aquest bé bàsic han augmentat entre un 55 i un 85 per cent des de principis del 2022.

També hi ha hagut un augment des de començament d’any dels brots entre la població infantil de malalties com el còlera i la diarrea aguda (8.400 casos des del gener) o el xarampió (13.000 casos), tot això derivat de la crisi alimentària i de la falta d’aigua.

«Necessitem urgentment que els donants facin un pas endavant i financin el pla de resposta de l’ONU per a Somàlia», va destacar Saeed, qui va indicar que fins al juliol menys d’un terç dels 1.000 milions de dòlars sol·licitats per ajudar Somàlia havien sigut donats, tot i que la situació ha millorat en els últims mesos.

Notícies relacionades

Nacions Unides alerta que l’emergència és especialment greu a la regió meridional de Bay, entorn de les localitats com Baidoa o Burhakaba, on es preveu que calgui declarar la situació de fam entre l’octubre i el desembre, ja que les condicions climàtiques no permeten presagiar millores en la producció agrícola.

A l’absència de pluges s’uneixen, com a còctel que ha portat la crisi a Somàlia a nivells límit, dècades de conflicte, desplaçaments massius de població i aquest any la forta alça dels preus dels cereals i altres aliments bàsics, derivada en part de la guerra d’Ucraïna. 

Temes:

Somàlia Nens Fam