Internacional

De les «condolences» de Rússia al «va obrir el camí a una Europa lliure» de la UE: reaccions a la mort de Gorbatxov

La mort de Mikhaïl Gorbatxov ha ressonat en tots els racons del continent i ha deixat una estela de valoracions sobre l’empremta del dirigent que va posar fi a l’etapa soviètica

  • PERFIL | Gorbatxov, el ‘nou home soviètic’ que va acabar enterrant l’URSS

De les «condolences» de Rússia al «va obrir el camí a una Europa lliure» de la UE: reaccions a la mort de Gorbatxov

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

La mort de Mikhaïl Gorbatxov ha ressonat en tots els racons del continent i ha deixat una estela de valoracions sobre l’empremta del dirigent que va posar fi a l’etapa soviètica.

La més velada ha sigut, precisament, la de l’actual Govern rus. El president, Vladímir Putin, ha expressat les seves «profundes condolences» per la mort en una primera reacció en què el Kremlin no ha valorat la figura de Gorbatxov.

L’Executiu ha de decidir ara quin tipus d’homenatge brinda a un exdirigent que continua generant cert recel als sectors més durs del país, ja que veuen en ell el símbol del final d’una etapa de grandesa i no l’impulsor de les reformes que tant li reconeix Occident.

A més, l’aïllament de Moscou arran de la invasió d’Ucraïna complica la presència de mandataris estrangers en el futur funeral, per al qual encara no hi ha data.

«Va obrir el camí a una Europa lliure»

De moment, des de l’entorn comunitari el que sí que han fet ha sigut lloar la seva figura i reivindicar el seu llegat. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, l’ha definit com un «líder de confiança i respectat» que «va exercir un paper crucial per posar fi a la Guerra Freda i fer caure el Teló d’Acer».

«Va obrir el camí a una Europa lliure», ha remarcat la política alemanya, que ha afirmat que deixa «un llegat que no oblidarem».

«Va canviar el curs de la història»

El secretari general de l’ONU, António Guterres, s’ha mostrat «profundament afligit» per la mort del que ha recordat com «un home d’estat que va canviar el curs de la història».

«Va fer més que qualsevol altre individu per acabar de manera pacífica la Guerra Freda», ha afirmat Guterres en un comunicat amb què ha volgut traslladar les seves condolences tant a la família de Gorbatxov com als ciutadans i el Govern rus.

El cap de l’ONU ha lamentat que «el món ha perdut un líder global imponent, compromès amb el multilateralisme i incansable defensor de la pau».

De fet, Guterres ha volgut recordar part del discurs que Gorbatxov va pronunciar al rebre el 1990 el premi Nobel: «La pau no és la unitat en la semblança, sinó la unitat en la diversitat».

Exemple davant l’agressió russa

Notícies relacionades

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha destacat l’exlíder soviètic com un «exemple» a remarcar en un context marcat per l’«agressió» llançada sobre Ucraïna per l’actual president rus.

«Sempre he admirat la valentia i la integritat que va demostrar per aconseguir una conclusió pacífica de la Guerra Freda», ha dit Johnson a Twitter, i ha remarcat que «el seu incansable compromís per obrir la societat soviètica continua sent un exemple per a tothom».