Procés de reestructuració

Dimiteix el CEO de l’empresa que va inventar el ‘software’ d’espionatge Pegasus

  • Shalev Hulio, un dels cofundadors, abandona la directiva enmig de litigis judicials i restriccions al voltant del globus pels seus múltiples escàndols de ciberespionatge

Dimiteix el CEO de l’empresa que va inventar el ‘software’ d’espionatge Pegasus

MENAHEM KAHANA

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Canvis en el grup NSO, el fabricant del programari espia israelià que va inventar Pegasus. La cara visible de l’empresa, el cofunfador Shalev Hulio, renuncia al seu càrrec com a director executiu d’NSO. Després de la vinculació de la companyia amb diversos escàndols de ciberespionatge, l’empresa emprèn un procés de reestructuració que no estarà dirigit per la S d’NSO. Però tot i així, Hulio no abandonarà l’empresa del tot, assumint tasques de supervisió de la branca de fusions i adquisicions. Sí que ho faran un centenar de membres del personal, per ara. 

La reorganització «examinarà tots els aspectes del seu negoci, inclosa la racionalització de les seves operacions per garantir que NSO continuï sent una de les principals empreses d’intel·ligència cibernètica d’alta tecnologia del món, centrant-se en els països membres de l’OTAN», ha anunciat un comunicat aquest diumenge. Aquesta reestructuració quedarà a càrrec de Yaron Shohat, el fins ara director d’operacions de la firma. Shohat dirigirà l’empresa de manera interina i gestionarà el procés de reorganització mentre busca un nou CEO

Obstacles i denúncies

Aquesta decisió arriba enmig de diversos litigis judicials al voltant del globus que busquen asseure el grup NSO al banc dels acusats. Va ser el juliol del 2021 quan una filtració de dades va deixar al descobert que almenys 50.000 números de telèfon arreu del món havien sigut infectats amb el programari espia Pegasus, creat per NSO. A partir d’aquest escàndol que va esquitxar molts països, inclòs Espanya, van començar les denúncies a nivell global. El mes de novembre passat els Estats Units van imposar fortes restriccions a l’empresa, afirmant que les seves eines s’havien utilitzat per «realitzar repressió transnacional».

Per la seva banda, el grup NSO ha negat haver realitzat qualsevol tipus de delicte. Malgrat conèixer-se que règims repressius com els de l’Aràbia Saudita, Bahrain o els Emirats Àrabs Units, entre molts d’altres, utilitzen Pegasus per perseguir la seva dissidència. L’empresa també s’enfronta a demandes d’Apple i Facebook acusant-la d’entrar il·legalment en els seus productes. Des de casa, al seu torn, la pionera companyia ha sigut castigada. Al desembre, el temor que es fes un ús indegut avivat per les crítiques a la laxa supervisió de les autoritats a la indústria de la vigilància digital, van obligar el Govern israelià a posicionar-se. 

Notícies relacionades

La nova decisió israeliana d’endurir la supervisió de les exportacions cibernètiques ha reduït el nombre de països que poden comprar programari cibernètic israelià de més de 100 a 37. A més, a totes aquestes restriccions se li suma que l’empresa ja estava endeutada abans que esclatés l’escàndol d’espionatge. També a finals de juliol, la Comissió Europea va denunciar haver trobat indicis que els telèfons d’alguns dels seus alts funcionaris havien sigut compromesos pel temut programari espia.

És per això que aquest procés de reestructuració de l’empresa no només busca fer front a totes aquestes polèmiques i nous obstacles, sinó que, alhora, mira de rentar la seva imatge per continuar funcionant. «NSO s’assegurarà que les tecnologies innovadores de la companyia s’utilitzin per a finalitats legítimes i dignes», ha assegurat Shohat en el comunicat.