Fenomen preocupant

Tones de peixos morts: Tensió entre Alemanya i Polònia per una catàstrofe mediambiental inèdita

Milers de peixos de diferents espècies apareixen a les dues riberes del riu fronterer Oder mentre les autoritats alemanyes i poloneses investiguen els motius del desastre, encara desconeguts

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Els habitants de les dues vores del riu Oder no recorden una cosa igual: des de la setmana passada apareixen a les aigües del riu fronterer entre Polònia i Alemanya tones de peixos morts. Només en la part polonesa són gairebé 100 tones de cadàvers de diferents espècies, segons va confirmar aquest dimarts el cos de bombers de Varsòvia.

La catàstrofe ambiental apunta a depassar les aigües de l’Oder: en afluents, rius més petits i canals adjacents ja floten també peixos inerts. Les altes temperatures fan que la fetor sigui insuportable en algunes de les regions afectades. Treballadors i voluntaris encarregats de la neteja informen de condicions insuportables de treball i de vòmits gairebé inevitables. Les autoritats locals cremen les tones de peixos morts com a solució d’emergència.

Els motius d’aquest desastre mediambiental inèdit són un misteri. Mentre el Govern alemany va apuntar en dies passats cap a un possible abocament de productes químics d’origen industrial riu amunt, les poloneses asseguren no haver trobat de moment aquestes substàncies a les aigües. «Continuem detectant alts percentatges de sal i de nivells d’oxigen», assegura el verd Sebastian Arnold, ministre regional de Medi Ambient de l’estat de Brandenburg, el més afectat fins ara a la ribera alemanya.

Metalls com mercuri, que havien sorgit com una de les primeres hipòtesis, ja han sigut descartats pel ministre Arnold. Són 300 les possibles substàncies que han pogut originar la catàstrofe, cosa que fa que la investigació avanci lenta. Les altes temperatures i el baix nivell de l’aigua per la falta de pluges també podrien haver contribuït a la mort massiva de peixos.

Crítiques d’Alemanya

Una altra de les raons adduïdes pel Govern alemany per justificar que les indagacions triguin tant a donar resultats és la falta de transparència de les autoritats poloneses. Segons informacions de Berlín, les autoritats poloneses ja tenien a finals de juliol els primers indicis d’una catàstrofe ecològica. Tanmateix, no van informar la seva contrapart fins que pescadors alemanys van començar a trobar-se amb milers de peixos morts a inicis de la setmana passada.

La ministra federal de Medi Ambient d’Alemanya, la verda Steffi Lemke, ha demanat públicament explicacions a la seva homòloga polonesa, Anna Moskwa, amb la qual es va reunir d’urgència diumenge passat a la ciutat polonesa de Stettin, pròxima a la frontera amb Alemanya i on es troba un important port fluvial amenaçat ara pel desastre. El ministeri liderat per Lemke assegura que la «cadena d’informació no va funcionar» i parla de «pèrdua de confiança». El Govern alemany i el polonès dels ultraconservadors del PiS, les relacions dels quals ja eren tirants abans del desastre, tenen ara un motiu més per a la tensió bilateral.

210.00 euros de recompensa

Notícies relacionades

Malgrat les tensions entre Berlín i Varsòvia, els dos Governs han posat en marxa una comissió d’experts conjunta per gestionar la crisi. El Govern polonès fins i tot ofereix una recompensa de 210.000 euros per a aquells ciutadans que ofereixin pistes sobre un possible responsable. Mitjans alemanys s’han fet ressò d’una teoria que corre per les xarxes socials poloneses: que una fàbrica de paper pròxima la localitat d’Olawa, al sud de Polònia, hauria provocat l’abocament al riu. L’empresa desmenteix les acusacions.

A l’espera dels resultats de les investigacions, organitzacions ambientalistes com NABU temen que les conseqüències de la catàstrofe siguin de llarga durada per a l’ecosistema de fauna i flora que envolta el riu Oder, amb els seus nombrosos afluents, llacs i canals. De moment, l’impacte econòmic a la regió és immediat: tant pescadors com restaurants que ofereixen peixos de la zona han perdut la seva principal font d’ingressos.