Desastre ecològic

Catàstrofe ambiental per un abocament de petroli al sud de Califòrnia

  • Gairebé 573.000 litres de cru estan afectant la fauna salvatge i zones protegides i han obligat a tancar platges

  • El desastre remarca els problemes de velles infraestructures d’explotació de combustibles fòssils i de supervisió

Esta fotografía aérea muestra a personas mirando el petróleo contra una berma de arena para evitar que fluya desde el océano hacia el río Santa Ana.

Esta fotografía aérea muestra a personas mirando el petróleo contra una berma de arena para evitar que fluya desde el océano hacia el río Santa Ana. / DAVID MCNEW (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El Pacífic es torna a tacar de petroli. La fallada per causes encara no determinades d’un oleoducte a la costa del sud de Califòrnia aquest cap de setmana ha provocat un abocament de prop de 573.000 litres de cru, un desastre que les autoritats ja defineixen com una «catàstrofe» ambiental que pot ser la més gran en dècades a la regió i que, segons una de les responsables polítiques del comtat d’Orange, la supervisora Katrina Foley, provocarà un «impacte ambiental irreversible».

L’abocament es va iniciar aparentment a uns set quilòmetres de la costa de Newport Beach per la fractura en un oleoducte de 28 quilòmetres que connecta aquesta costa amb una de les plataformes operades per Beta Offshore, propietat d’Amplify Energy Corporation. La fuga ha deixat una taca de petroli de 13 quilòmetres quadrats que seguia creixent diumenge, tot i que l’empresa va assegurar que va extreure tot el cru a l’oleoducte després de conèixer la fuga i que l’abocament ja ha arribat al seu límit.

Immediatament va començar a afectar la fauna de la zona i maresmes protegides i va obligar a tancar platges a la regió entre Huntington Beach i Newport Beach, que es poden mantenir vetades al públic durant setmanes i fins i tot mesos. Han començat ja a trobar-s’hi aus i peixos morts i la taca de petroli aparentment ha entrat a la maresma Talbert, una zona de 10 hectàrees vital per a dotzenes d’espècies d’aus.

Tot i que els veïns van començar a informar sobre les fortes olors que arribaven per les brises ja divendres, no va ser fins dissabte quan es va confirmar oficialment l’abocament. Van començar llavors els treballs per mirar de contenir-lo, amb la guàrdia costanera al capdavant d’aquests esforços, en què s’han instal·lat barreres flotants i separadors d’oli i s’intenta frenar l’entrada del cru en la reserva ecològica Bolsa Chica.

«Una bomba de rellotgeria»

Aquest últim abocament arriba més de cinc dècades després que un altre devastador a la costa de Santa Bárbara el 1969 horroritzés la població de Califòrnia i impulsés el moviment mediambiental modern als Estats Units. A partir de llavors l’estat va limitar les perforacions al mar, però han continuat permeses en aigües controlades pel Govern federal a través del Departament de l’Interior, com és el cas d’aquest últim abocament.

El desastre, que arriba després d’altres el 1990 i el 2015, ha revifat la conversa pública i les denúncies d’experts i activistes sobre els riscos de l’explotació de combustibles fòssils, especialment en casos com aquest en què entren en joc infraestructures obsoletes, ja que la plataforma implicada en aquest abocament va començar a operar el 1980.

Les plataformes construïdes a la zona són «infraestructures que estan velles i corroïdes», alerten els experts

Notícies relacionades

Fa temps que alguns experts adverteixen que la situació és «una bomba de rellotgeria» i el 2018, quan Miyoko Sakashita, directora d’Oceans al Center for Biological Diversity, va fer un estudi de la situació d’aquestes plataformes a la zona, va advertir que «molta de la infraestructura està vella i corroïda. [Les plataformes] Hauries d’haver sigut desmantellades», va dir. «No hi ha un sistema robust de control».

L’empresa que opera les instal·lacions afectades va sortir fa només quatre anys d’una reestructuració sota les lleis de fallida i, segons ha informat ‘Los Angeles Times’, acumula una llarga llista d’incidents d’incompliment de normes federals i violacions.

Temes:

Estats Units