Batalla política i legal

El fiscal general dels EUA intenta fer pública l’ordre de registre de la casa de Donald Trump

 

  • Merrick Garland anuncia que Justícia ha demanat autorització judicial per fer-ho

  • Defensa la integritat de l’FBI i de Justícia després de tres dies d’atacs republicans

El fiscal general dels EUA intenta fer pública l’ordre de registre de la casa de Donald Trump

REUTERS/Evelyn Hockstein

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, va comparèixer dijous a Washington per anunciar que el Departament de Justícia ha sol·licitat a un jutge l’autorització per fer pública l’ordre de registre que dilluns van executar agents de l’FBI a la residència de Donald Trump al seu club privat de Mar-a-Lago, a Florida.

«L’ordre de registre va ser autoritzada per un tribunal federal després de la necessària troballa de causa probable», o sospites de delicte, segons ha explicat Garland en una breu declaració, la primera des que es va produir l’històric registre i que arriba després de tres dies de silenci oficial. En aquest temps, en un autèntic terratrèmol polític, Trump, els republicans i els mitjans conservadors han dominat el discurs públic amb una ferotge i furiosa reacció a l’acció de les autoritats federals i amb crides a la violència des d’alguns sectors radicals.

Segons el diari ‘The Washington Post’, en els registres, l’FBI buscava documents classificats relacionats amb les armes nuclears. Experts en informació classificada consultats pel diari esmentat han assegurat que els agents federals van mostrar una «profunda preocupació» durant la recerca de documents perquè van pensar que hi podria haver informació sobre armes nuclears en perill, ja que potencialment podien caure a les mans equivocades.

«Interès públic»

En la seva compareixença, després de la qual no ha acceptat preguntes, Garland ha assegurat que ell personalment va autoritzar sol·licitar l’ordre de registre que ara busca que es pugui fer pública. Ha explicat, així mateix, que el seu departament ha presentat l’última moció «en vista que l’expresident va confirmar públicament el registre, de les circumstàncies que l’envolten i el significatiu interès públic en aquest afer».

Juntament amb l’ordre de registre també es busca aixecar el secret judicial que per ara protegeix la llista amb l’inventari del que els agents es van emportar de Mar-a-Lago en el registre, tot i que, si s’arriba a fer pública, podria estar protegida amb edicions que impedeixin veure material sensible.

El que no inclou la moció de Justícia és una petició perquè es faci públic un afidàvit en el qual les autoritats federals explicaven al jutge que va autoritzar el registre què estan investigant concretament i quines proves tenien per concloure que trobarien el que estaven buscant a Mar-a-Lago.

Sospites 

Tot i que no hi ha hagut confirmació oficial, es dona per descomptat que el registre està vinculat al maneig inapropiat de Trump de material oficial que hauria d’haver entregat als arxius nacionals després d’abandonar la Casa Blanca però que, en canvi, es va emportar a Florida. Quinze capses d’aquests documents i registres van ser entregats el gener als arxius nacionals, després de mesos de resistència de Trump, i incloïen material classificat, però se sospitava que l’expresident en podia tenir més.

En les últimes hores, els mitjans nord-americans han publicat, amb fonts anònimes pròximes a la investigació, noves dades i detalls sobre què va poder motivar el registre. Segons aquestes informacions, el 3 de juny, un alt càrrec de Justícia i tres agents de l’FBI es van reunir amb advocats de Trump a Mar-a-Lago i van inspeccionar un soterrani on l’expresident podia haver guardat material.

Cinc dies després, l’alt càrrec de Justícia va enviar un correu al lletrat de Trump apressant-lo a instal·lar un pany més segur al soterrani, cosa que es va fer l’endemà. Però les sospites persistien, especialment després que un informant de l’FBI, segons ‘Newsweek’, alertés que hi continuava havent documents que haurien d’haver sigut entregats als arxius nacionals.

El 22 de juny, segons ‘The Wall Street Journal’, es va enviar una citació a l’Organització Trump sol·licitant gravacions de les càmeres de vigilància dels voltants d’aquesta vivenda i les imatges van drt facilitades. ‘The New York Times’ també ha informat que hi va haver una altra citació demanant documents a la primavera, setmanes abans del registre de dilluns.

Interrogants, atacs i defensa 

Nombrosos interrogants sobre el cas, explotat políticament per Trump i pels republicans des del primer moment, continuen oberts. Però el pas que va fe Garland dijous és un clar intent de trencar la dinàmica que ha estat marcant l’exmandatari, que ara podria intentar frenar que s’aixequi el secret sobre l’ordre de registre i l’inventari (del qual té còpies en el seu poder des de dilluns).

Notícies relacionades

El fiscal general, a més, ha aprofitat per defensar la integritat i professionalitat dels treballadors tant de l’FBI com de Justícia, que des de dilluns han sigut objecte de dures crítiques, insults i acusacions sense proves per part de Trump i altres polítics i veus conservadores.