Guerra a Ucraïna

Dos nous barcos amb cereals naveguen ja des d’Ucraïna cap a Istanbul

El barco MV Sacura porta una càrrega d’11.000 tones de soja a Itàlia i l’MV Arizona viatjarà amb 48,4 tones de blat de moro cap a un port de Turquia

Dos nous barcos amb cereals naveguen ja des d’Ucraïna cap a Istanbul

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

Dos barcos carregats de cereal han salpat durant el matí d’aquest dilluns de ports ucraïnesos i es dirigeixen cap a Istanbul, on seran inspeccionats pel Centre de Coordinació Conjunta, establert el mes passat per Rússia, Ucraïna, Turquia i les Nacions Unides, va informar aquest dilluns el Ministeri de Defensa turc.

«Continuen els transports de gra en el marc de les tasques del Centre de Coordinació Conjunta. Aquest matí ha salpat de Iujni el barco ‘Sacura’, que porta 11.000 tones de soja a Itàlia, i de Txornomorsk el barco ‘Arizona’, que porta 48.485 tones de blat de moro a Iskenderun», va tuitejar Defensa.

Tots dos mercants naveguen sota bandera de Libèria i cap a les 07.00 GMT ja es trobaven a alta mar, a uns 15 quilòmetres al sud-est d’Odessa, segons aplicacions de rastreig marítim.

El viatge des dels ports ucraïnesos fins al Bòsfor, on un equip compost per representants russos, ucraïnesos, turcs i de les Nacions Unides inspeccionarà els barcos, dura aproximadament dia i mig, per la qual cosa els dos mercants arribaran previsiblement dimarts a la tarda.

Ahir a la tarda es preveu l’arribada de quatre mercants que van sortir ahir d’Ucraïna: el ‘Mustafa Necati’, amb 6.000 tones d’oli de gira-sol per a Itàlia; l’‘Star Helena’, amb 45.000 tones de llavors de gira-sol moltes; el ‘Glory’, que porta 66.000 tones de blat de moro a Istanbul, i el ‘River Wind’, amb 44.000 tones de blat de moro per a Iskenderun.

Notícies relacionades

El primer barco que ha fet el viatge en sentit invers, el ‘Fulmar S’, que va ser inspeccionat divendres passat pel JCC a Istanbul, ja està amarrat al port de Txornomorsk, mentre que el segon, l’‘Osprey’, inspeccionat ahir, es troba a mig camí i podria arribar al mateix port en les primeres hores de dimarts.

Amb l’acord vigent, que garanteix rutes segures des dels ports ucraïnesos d’Odessa, Txornomorsk i Pivdenni (Iujni), s’espera ajudar a evitar una crisi alimentària i una fam a diversos països molt dependents d’aquests productes.