Guerra d’Ucraïna

Rússia intensifica els atacs a Donetsk i Zelenski demana més armes

  • Rússia i Ucraïna s’acusen mútuament d’atacs a la planta de Zaporíjia

Rússia intensifica els atacs a Donetsk i Zelenski demana més armes
2
Es llegeix en minuts

Els atacs russos contra la regió de Donetsk, a l’est d’Ucraïna, s’han incrementat en les últimes hores i el president ucraïnès, Volodímir Zelensnki, ha demanat més armes a Occident per continuar fent front als invasors.

En la seva acostumada al·locució per vídeo Zelenski ha agraït l’ajuda ja rebuda que, segons ell, ha permès importants èxits en la defensa de Donetsk i en la destrucció de logística militar russa.

«Cada atac a un dipòsit de municions de l’enemic, als seus posts de comandament i a la seva logística salva vides, vides de soldats i civils ucraïnesos», ha dit Zelenski. Segons l’Estat Major ucraïnès s’han aconseguit repel·lir atacs contra les localitats de Slovansk, Bakhmut i Advidka. Bakhmut, on es registren forts combats des de fa uns quants dies, és considerada com un punt clau de l’estratègia de defensa ucraïnesa a l’última zona altament poblada al Donbass. Actualment es calcula que, després de la conquesta de Lugansk, els russos controlen ja el 60% de Donetsk.

Zaporíjia

L’administració d’ocupació russa ha afirmat aquest diumenge que l’exèrcit ucraïnès ha deteriorat edificis administratius durant un atac a la central nuclear de Zaporíjia. Ucraïna i Rússia s’acusen mútuament dels atacs a la planta de Zaporíjia, el complex nuclear més gran d’Europa que està sota control rus des del març.

Diumenge a la matinada, «l’exèrcit ucraïnès ha realitzat un atac amb una bomba de raïm disparada des d’un llançacoets múltiple Hurricane», han indicat les autoritats d’ocupació de la ciutat d’Energodar, on se situa la central, al sud d’Ucraïna.

«Els fragments i el motor del coet han caigut a 400 metres d’un reactor en funcionament», ha afirmat aquesta font, citada per l’agència russa pública TASS. L’atac «ha afectat» edificis administratius i ha arribat «a una zona d’emmagatzematge de combustible nuclear gastat».

Gra ucraïnès

A més, 4 vaixells de càrrega amb gra han salpat també aquest diumenge dels ports ucraïnesos d’ Odessa i Txornomorsk al mar Negre, segons les autoritats ucraïneses, que han precisat que transportaven unes 170.000 tones de mercaderies.

Notícies relacionades

«El segon comboi amb entregues ucraïneses acaba de sortir dels ports d’Odessa i Txornomorsk: tres vaixells des de Txornomorsk i un altre des d’Odessa», ha indicat el Ministeri ucraïnès d’Infraestructura a Telegram. El Centre de Coordinació Conjunt (CCC), que supervisa les operacions des d’Istanbul, va anunciar dissabte que cinc vaixells de càrrega sortirien dels ports ucraïnesos diumenge, però Kíiv només en va anunciar quatre.

Dissabte, un vaixell de càrrega va arribar buit al port de Txornomorsk per carregar gra per primera vegada des de la invasió russa d’Ucraïna el 24 de febrer.