Control rus

AIEA: Hi ha «un risc real de desastre nuclear» si continuen bombardejant la central de Zaporíjia

  • Grossi denuncia que s’està «jugant amb foc» i demana a totes les parts que exerceixin la màxima moderació» als voltants de la instal·lació

AIEA: Hi ha «un risc real de desastre nuclear» si continuen bombardejant la central de Zaporíjia

EFE / GERGEI SUPINSKY

2
Es llegeix en minuts

El director general de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA), l’argentí Rafael Grossi, s’ha mostrat aquest dissabte molt preocupat pel bombardeig de divendres passat a la planta atòmica més gran d’Europa, la de Zaporíjia, sota ocupació russa en territori ucraïnès, i ha alertat que s’està «jugant amb foc» i existeix el risc d’un «desastre nuclear».

«Estic extremadament preocupat pel bombardeig d’ahir a la planta d’energia nuclear més gran d’Europa, que remarca el risc molt real d’un desastre nuclear que podria amenaçar la salut pública i el medi ambient a Ucraïna i més enllà», ha advertit Grossi en un comunicat difós a Viena. Després dels atacs de la vigília contra la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d’Europa, denunciats per les autoritats prorusses, Moscou i Kíiv es van acusar mútuament de posar en risc la seguretat de la instal·lació nuclear.

Grossi recorda que, segons les autoritats ucraïneses, no hi va haver danys als mateixos reactors ni emissions radiològiques, però sí desperfectes en altres parts de la planta. El màxim responsable de l’agència nuclear de l’ONU considera «completament inacceptable» posar en perill la central i ha assegurat que dirigir-hi qualsevol projectil és «jugar amb foc» i podria tenir «conseqüències potencialment catastròfiques».

Descontentament ucraïnès

«Faig una crida enèrgica i urgent a totes les parts perquè exerceixin la màxima moderació als voltants d’aquesta important instal·lació nuclear, amb els seus sis reactors», ha demanat. Grossi ha tornat a oferir que l’AIEA porti a terme una missió de verificació sobre el terreny i així «evitar que la situació surti encara més de control».

El director de l’AIEA es va mostrar disposat al juny a visitar la central sota control rus, però Ucraïna va criticar amb vehemència aquests plans al considerar que el viatge del responsable de l’ONU podria suposar algun tipus de legitimació de l’ocupació russa. El diplomàtic argentí va insistir que era «crucial» una missió per poder estabilitzar la situació en la planta nuclear.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va carregar en un missatge de vídeo contra Rússia a l’afirmar que «els ocupants van crear una altra situació extremadament perillosa per a tot Europa: van bombardejar la central nuclear de Zaporíjia dues vegades».

La resposta russa

Notícies relacionades

Moscou, que controla aquesta instal·lació pràcticament des dels primers dies de la campanya militar a Ucraïna, va qüestionar aquestes declaracions i va qualificar al seu torn Kíiv de promoure el «terrorisme nuclear». «Els atacs d’Ucraïna contra instal·lacions nuclears poden ser qualificades partint del dret internacional com a actes de terrorisme nuclear», va afirmar a Telegram el senador rus, Konstantin Kósatxev.

Les autoritats prorusses de la regió de Zaporíjia, parcialment ocupada per l’Exèrcit rus, van acusar ahir les forces ucraïneses d’atacar amb la seva artilleria la central nuclear i fer malbé les línies elèctriques i naus industrials de la planta. L’atac va conduir a la detenció d’un dels blocs nuclears després de quedar sense electricitat.