Tensió entre potències
¿Com afecta les relacions entre els Estats Units i la Xina el viatge de Pelosi a Taiwan?
Els Estats Units i la Xina viuen moments d’especial tensió diplomàtica. La visita de la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, a Taiwan ha enfurismat Pequín, que reclama des de fa anys la sobirania sobre l’illa, i amenaça amb més problemes en la ja complexa relació entre les dues grans potències mundials. ¿Com reaccionarà el Govern xinès? ¿El viatge afectarà els esforços diplomàtics de Washington a l’Àsia?
Resposta militar de la Xina
Després de confirmar-se que Pelosi aterraria a Taiwan, Pequín va advertir que prendria «mesures contundents» contra el que considera una «traïció deplorable». I és que la visita de la líder demòcrata a l’illa suposa la de més alt nivell que els EUA han portat a terme des del 1997, fa 25 anys. La resposta militar de la Xina s’espera per a dijous, quan la presidenta de la Cambra de Representants ja se n’hagi anat. Així, l’Exèrcit xinès ja ha advertit que «no es quedarà amb els braços plegats» i que farà una sèrie de simulacres militars amb foc real en zones marítimes que envolten Taiwan, algunes de les quals toquen amb aigües territorials taiwaneses. El ‘The New York Times’ ha calculat que aquestes maniobres militars es faran a poc més de 16 quilòmetres de les costes de Taiwan, una escalada amb implicacions imprevisibles.
¿Què faran els Estats Units?
Pequín ha demanat que en els pròxims tres dies tots els avions i barcos evitin les zones que el seu exèrcit bombardejarà com a exercici de força davant Taiwan. Els EUA podrien optar per no obeir i enviar aeronaus i vaixells al voltant de l’illa, cosa que posaria l’Exèrcit xinès en un compromís. Taipei ja ha dit que no contribuirà a escalar la perpètua crisi amb el seu veí.
L’Acta de Relacions de Taiwan del 1979 no garanteix que Washington intervingui militarment si el Govern comunista xinès opta per atacar l’illa, però tampoc ho descarta. A mitjans de maig el president nord-americà, Joe Biden, es va comprometre a defensar Taiwan davant un hipotètic atac de la Xina. El mandatari xinès Xi Jinping va respondre a aquestes declaracions demanant «no jugar amb foc». Pot ser que les paraules no vagin més enllà.
¿Com afecta els aliats dels EUA a l’Àsia?
Durant els últims anys, l’estratègia dels EUA per plantar cara a l’auge de la Xina com a gran potència ha passat per reforçar els vincles econòmics i diplomàtics amb altres països de l’Àsia i el Pacífic per convèncer-los que una aliança amb Washington els serà més beneficiosa que amb Pequín. Nacions com Austràlia, Japó o Corea del Sud, als quals viatjarà Pelosi els pròxims dies de la gira, estan al bàndol nord-americà. Malgrat tot, hi ha qui veu la parada a Taiwan com un error diplomàtic que exposa els aliats de la Casa Blanca a la regió a més inestabilitat. I és que, segons informa la premsa, la visita de Pelosi a l’illa no va ser consultada amb ells.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- EFEMÈRIDE El metro celebra 100 anys amb visites a estacions fantasma
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Ocupació La Generalitat es reforça amb 225 orientadors laborals per reduir l’atur
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Conde del asalto Els ‘torreznos’ dels Ramones
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Estrena aquest diumenge ‘Señor, dame paciencia’: Jordi Sánchez torna a treure suc d’un personatge carregat de prejudicis
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."