Viral a Twitter

La foto d’un antic casc blau de l’ONU per retrobar-se amb una nena de Bòsnia

La filla d’un membre de les Operacions de Pau ha compartit la història en xarxes socials per mirar de trobar la noia

La foto d’un antic casc blau de l’ONU per retrobar-se amb una nena de Bòsnia

CHRIS HELGREN/REUTERS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 1993, el pare d’Irene Pujol (a Twitter, @i_athenea) va anar a la seva primera missió de pau amb l’ONU a la ciutat de Mostar, a l’actual Bòsnia i Hercegovina. Des d’aleshores, recorda amb freqüència els nens amb qui jugava durant la seva estada al país. Entre aquelles criatures, ara adultes, Pujol recorda especialment una nena rossa: Alisa.

Ara, la seva filla ha compartit la història a les xarxes socials amb la intenció que «la màgia de Twitter» pugui fer que es produeixi un retrobament gairebé 30 anys després. La publicació està acompanyada d’una entranyable fotografia en la qual apareix el militar, vestit amb el seu uniforme i amb el seu corresponent casc blau, amb la petita Alisa als carrers de Mostar.

Segons explica Pujol en una de les seves respostes al tuit, la família compta amb poca informació de la noia: «Només sabem que ella solia ser en aquell carrer sortint amb els soldats tots els dies. Solia prendre la mà d’un dels soldats i canviar a un altre cada vegada que hi havia un torn. No obstant, mai van conèixer els pares».

Col·laboració ciutadana

En tan sols unes hores, el tuit ha rebut nombroses respostes i compta ja amb milers d’interaccions ajudant a difondre-ho. Entre aquestes, diverses persones de la zona de Mostar s’han ofert a col·laborar en la recerca d’Alisa: «Li vaig preguntar a algunes persones que vivien en aquest carrer durant la guerra, però ningú sap qui és ella. Algunes de les pàgines locals ja han compartit aquesta història, esperem el millor», ha respost el compte @pufffnica.

Diversos usuaris han aprofitat per explicar les seves històries relacionades amb la missió dels cascos blaus a la ciutat bosniana. Javor Sliško (@javore_mostar12) és un d’ells: «Jo vaig néixer a Mostar i visc des de fa 31 anys a Mèxic. Avui dia els habitants de Mostar recorden amb carinyo els soldats espanyols i fins i tot hi ha una plaça i un monument dedicats als soldats que van perdre la vida».

Altres casos similars

Notícies relacionades

El cas de Víctor Pujol (així ha indicat la Irene que es diu el seu pare) ha arribat a les mans d’antics companys de missió que, com ell, han buscat els nens amb els quals van tenir relació durant la guerra per saber com han sigut les seves vides.

En aquest sentit, un usuari anomenat Juanma (@Juanma_mlln), que explica que va ser a Bòsnia amb l’AGT Madrid en aquell temps, ha respost al tuit explicant un cas similar: «Recentment un amic va recuperar el contacte amb un noi que va conèixer als porxos de Mostar, igual que el teu pare. Va ser a través d’un grup de Facebook i seguint les pistes que li arribaven», ha explicat.