Tragèdia al Mediterrani

Almenys 20 migrants moren de set al desert de Líbia

  • El naufragi d’un bot de goma davant de les costes del país provoca la desaparició de 30 persones i marca una altra jornada terrible a l’Estat africà

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Enmig de la vastitud del desert libi, s’han trobat diversos cossos. Una vintena de migrants van morir de set fa un parell de setmanes, però no ha sigut fins aquest dimecres que algú se n’ha adonat. El vehicle, avariat a 120 quilòmetres de la frontera amb el Txad, està envoltat pels cadàvers en descomposició. Una altra tragèdia assola els milers de migrants que es troben a Líbia, el mateix dia que Metges sense Fronteres (MSF) denuncia l’enfonsament d’una embarcació al Mediterrani que ha provocat la desaparició de 30 persones. 

Un camioner viatjava pel desert quan ha topat amb la terrible estampa i ha fet un crit d’alerta. Des de la ciutat més pròxima, Kufra, a 320 quilòmetres al sud-oest de la troballa dels cossos, s’ha desplaçat un equip de rescat i emergències. «El conductor [dels migrants] es va perdre, i creiem que el grup va morir al desert fa uns 14 dies des de l’última trucada a un telèfon mòbil el 13 de juny», ha dit el cap de l’ambulància de Kufra, Ibrahim Belhasan, per telèfon a Reuters. En aquesta zona poc poblada de Líbia, les temperatures poden superar els 40 graus centígrads.

Segons el servei d’ambulàncies, dos dels morts eren libis i es creu que els altres eren immigrants del Txad que havien travessat a Líbia. Aquest país del nord de l’Àfrica és territori de trànsit pels migrants de la zona subsahariana. Després de travessar el desert del Sàhara, intenten creuar el mar Mediterrani per arribar a les costes europees. Les condicions entre la infinitud sorrenca són molt extremes i provoquen que molts dels migrants pateixin la deshidratació o les altes temperatures. També molts cauen víctimes de l’extorsió i la violència després que els traficants els abandonin i es perdin.

Naufragi al Mediterrani

Mentrestant, a milers de quilòmetres, ha sigut l’aigua qui ha arrabassat la vida a desenes de migrants. Almenys 30 persones han desaparegut, entre elles dones i nens, després del naufragi d’un dèbil bot de goma que marxava cap a ribes europees. Un barco de rescat operat per MSF va aconseguir arribar al bot i rescatar desenes de migrants. «Hem vist tanta gent ofegar-se, homes, dones i nens, i mai oblidarem el dia que hem viscut; vam intentar salvar-los, però no vam poder salvar-los a tots», ha declarat un jove camerunès de 17 anys en un testimoni publicat per MSF a Twitter.

Aquestes tragèdies arriben sis dies després que es conegués la notícia del suïcidi d’un jove de 19 anys en un dels centres de detenció de Líbia. A Ain Zara, al sud de la capital Trípoli, Mohamed Mahmoud Abdel Aziz, un refugiat de la regió sudanesa de Darfur, es va suïcidar penjant-se en una de les habitacions que compartia amb centenars de persones a principis de mes. El seu cos inert va conviure durant hores des del sostre amb els seus companys migrants.  

Cementiri al desert

Notícies relacionades

També fa una setmana, MSF va demanar l’evacuació dels migrants de Líbia, i sobretot d’aquells més vulnerables, a països més segurs. Un informe mostra la debilitat dels mecanismes de protecció existents per a les persones atrapades a l’Estat africà, sumit en el caos des de fa més d’una dècada. Al gener, l’ONU calculava que, de forma oficial, hi havia més de 12.000 migrants als 27 centres de detenció i presons de Líbia, però podrien ser més. 

La perillosa amplitud del desert el converteix en un cementiri en potència. Malgrat la dificultat d’aconseguir dades, es creu que el nombre de migrants que han mort intentant travessar el desert del Sàhara és fins i tot més gran que les vides empassades pel Mediterrani. El projecte Migrants Desapareguts de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) registra 5.386 morts al desert des de 2014, en contrast amb les 24.234 al mar. Però es creu que la sorra del desert amaga molts cossos sense nom.

Temes:

Líbia