Tensió bèl·lica a l’Est

Zelenski intervé davant els líders del G-7 amb vista a noves sancions a Rússia

Els EUA avancen que limitaran el preu de les exportacions de petroli rus i prohibiran les importacions d’or

  • Guerra Rússia-Ucraïna: últimes notícies en directe

Zelenski intervé davant els líders del G-7 amb vista a noves sancions a Rússia
2
Es llegeix en minuts

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s’ha dirigit als líders del G-7 en l’obertura de la segona jornada de la cimera del grup de les set potències que, segons fonts dels Estats Units, acordaran noves sancions contra Rússia.

El líder ucraïnès ha connectat, en format virtual, en la primera sessió plenària de la cimera, que presideix el canceller alemany, Olaf Scholz, perquè Alemanya exerceix la presidència de torn del grup, integrat a més pels Estats Units, Canadà, Japó, Regne Unit, França i Itàlia.

A aquesta sessió, que es preveu que duri unes dues hores, seguirà la incorporació a les deliberacions del grup de cinc països convidats –Argentina, Índia, Senegal, Sud-àfrica i Indonèsia, país aquest últim que té la presidència de torn del G-20, on hi ha Rússia–.

Limitar les exportacions de petroli rus

Segons fonts nord-americanes, el G-7 ultima un acord per posar un preu límit a les exportacions de petroli rus a països fora dels EUA, la Unió Europea (UE) i d’aquest grup de les set nacions més industrialitzades del món.

«Estem a prop que els líders del G-7 decideixin demanar urgentment als ministres corresponents desenvolupar mecanismes per establir un preu límit global als carregaments de cru rus a països fora dels EUA, la UE, el Regne Unit i més allà del G-7», ha indicat aquest dilluns una font de la Casa Blanca, en una trucada amb periodistes.

El funcionari va indicar que l’objectiu de la mesura és tallar «la principal font d’ingressos russa» i obligar que abaixi el preu del cru de Moscou, minimitzant alhora l’impacte sobre les economies del G-7.

La font va recordar que els EUA, la UE, el Canadà i el Regne Unit ja han aplicat respectivament un embargament al petroli de Rússia i ara busquen de forma col·lectiva, amb la resta de potències, restringir l’accés de Moscou a serveis que li permeten exportar el seu cru a altres parts del món.

La cimera del G-7 es va obrir diumenge després d’una bilateral entre Scholz i el president dels Estats Units, Joe Biden, tots dos determinats a mostrar cohesió en el seu suport a Ucraïna i a traçar noves respostes contundents cap a Moscou.

Cop a l’economia global

La guerra és el tema dominant en aquest G-7, una cimera amb cert caràcter de pont entre el Consell Europeu de la setmana passada, en què es va reconèixer Ucraïna com a país aspirant a l’ingrés a la Unió Europea (UE), i la pròxima de l’OTAN, que s’obrirà dimecres a Madrid.

Juntament amb la necessitat de recolzar Ucraïna davant l’agressió russa, els líders del G-7 aborden les conseqüències d’aquest conflicte en l’economia global, la desenfrenada inflació i l’alarma davant la crisi alimentària que pot precipitar un bloqueig rus al blat ucraïnès.

Notícies relacionades

Biden va avançar diumenge el propòsit del G-7 de prohibir les importacions d’or rus, una cosa que sustenten el Canadà i el Japó, així com el Regne Unit, el primer ministre del qual, Boris Johnson, aspira a convèncer també Alemanya, França i Itàlia.

Entre els acords més destacats de la primera jornada va destacar el macroplan d’infraestructures presentat per Biden, Scholz i la resta dels líders del G-7, consistent en 600.000 milions de dòlars que es destinaran a infraestructures en països d’ingressos mitjans i baixos per contrarestar l’avenç de la Xina