Els diputats britànics aproven la llei per modificar el protocol del Brexit per a Irlanda del Nord
La ministra d’Exteriors defensa la legalitat dels canvis unilaterals de l’acord internacional que enfurismen Brussel·les
El projecte va aliar endavant per 295 vots a favor dels canvis, davant 221 en contra

Els diputats britànics van aprovar dilluns la legislació per modificar unilateralment el Protocol per a Irlanda del Nord que forma part dels acords del Brexit firmats per Boris Johnson amb la Unió Europea. El projecte va tirar endavant per 295 vots a favor dels canvis, davant 221 en contra. A l’obrir el llarg debat a la Cambra dels Comuns la ministra d’Afers Exteriors, Liz Truss, va presentar la reforma com a «necessària i legal», després que «hàgim buscat una solució negociada durant 18 mesos», però «la Unió Europea s’ha negat a canviar el text del Protocol». Per això va argumentar, «hi ha una forta justificació legal per prendre aquesta mesura».
La legalitat va ser en canvi més que qüestionada fins i tot des de les files conservadores. L’exministre de Desenvolupament Internacional, Andrew Mitchell, va dir témer que els canvis «trenquin amb un tractat internacional, tirin per terra la nostra reputació internacional, amenacin amb una guerra comercial en un moment que la nostra economia està estancada i ens enfrontin al nostre aliat principal». L’ex primera ministra, Theresa May, també es va manifestar en contra.
Notícies relacionadesTruss va tornar a invocar la inestabilitat institucional a Irlanda del Nord i el perill per a l’Acord de Pau a fi de justificar els canvis. «L’aprovació de la llei», va assegurar, suposarà el retorn dels unionistes del DUP al govern compartit d’Irlanda del Nord que boicotegen des de fa mesos. A Baviera, on participava en la cimera del G-7, Boris Johnson va indicar que desitja l’entrada en vigor de les noves normes a finals d’any.
Doble sistema de control
El govern britànic proposa establir un «corredor verd», sense cap control fronterer per a les mercaderies procedents de la Gran Bretanya (Anglaterra, Escòcia i Gal·les) que tinguin com a destinació exclusiva Irlanda del Nord. Alhora s’establiria un «corredor vermell» per als productes de la Gran Bretanya que anirien via nord-irlandesa a la República d’Irlanda, és a dir, a la Unió Europea. Només aquests últims estarien sotmesos a controls i normes de la UE. El govern britànic reforçaria l’entrega a Brussel·les per endavant de les dades informàtiques dels intercanvis comercials. També estableix que qualsevol modificació de l’impost de valor afegit (VAT en anglès) s’apliqui a l’IVA a Irlanda del Nord. El govern intenta eliminar el Tribunal de Justícia de la UE com a òrgan supervisor a Irlanda del Nord i vol que es reemplaci per un nou mecanisme d’arbitratge.
- Retrobament Gran nit de Messi a Barcelona amb Busquets, Alba i companys del PSG
- Visita L’empremta que va deixar Olivia Newton-John a Galícia
- Henipavirus Nou virus a la Xina: detectats 35 casos en humans d’una infecció d’origen animal
- APUNT Si jo fos De Jong, els denunciaria
- Moviment sense precedents Terratrèmol polític als EUA pel registre de la residència de Donald Trump
- Conflicte a l’est d’Europa Guerra Rússia-Ucraïna avui: última hora i totes les claus de la invasió, en directe
- Horòscop diari Horòscop d’avui, dilluns 13 de juny de 2022
- Segons ‘The Guardian’ La millor platja del món és a Espanya
- ¿Com podem desinfectar el mòbil?
- Divulgació científica ¿Com es fabrica una bateria recarregable de calci?