Drama migratori

El Regne Unit retocarà la seva legislació per deportar immigrants a Ruanda malgrat la prohibició judicial

La iniciativa arriba després que el Tribunal Europeu bloquegés la mesura del Govern de Johnson

El Regne Unit retocarà la seva legislació per deportar immigrants a Ruanda malgrat la prohibició judicial

EFE/EPA/ANDY RAIN

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Europeu de Drets Humans va bloquejar el mes passat les deportacions d’immigrants establerts al Regne Unit a Ruanda. Amb l’objectiu d’eludir el mandat, el Govern britànic presentarà aquest dimecres un projecte de llei que li permetrà ignorar alguns dels mandats de la sentència.

El tribunal del Consell d’Europa, que vigila el compliment del Conveni Europeu de Drets Humans, es va oposar a la controvertida deportació a Ruanda dels immigrants que van arribar il·legalment al Regne Unit, deixant a terra un avió poc abans que desenganxés des d’una base militar britànica el 14 de juny. El TEDH, amb seu a Estrasburg, va dictaminar que la justícia britànica havia de realitzar un examen detallat de la legalitat del pla abans de procedir a les deportacions.

Després de la sentència, el Govern va reiterar la seva intenció de reformar la legislació sobre els drets humans amb una nova Carta de Drets presentada dimecres, que garantiria que el Govern pugui ignorar aquestes sentències del TEDH. «Aquesta Carta de Drets reforçarà la nostra tradició britànica de llibertat, alhora que injectarà una saludable dosi de sentit comú en el sistema», va comentar el ministre de Justícia, Dominic Raab.

Carta de Drets Humans

Notícies relacionades

La nova Carta de Drets Humans presentada pel Govern britànic substituiria la Llei de Drets Humans. Facilitaria la deportació dels estrangers condemnats pels tribunals, limitant la seva capacitat de fer valer el seu dret a la vida familiar per sobre de la seguretat pública. «Aquests canvis reforçaran la llibertat d’expressió, ens permetran deportar més delinqüents estrangers i protegiran millor els ciutadans dels delinqüents perillosos», va dir Raab. Tanmateix, en declaracions a Sky News, va descartar treure el Regne Unit del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Detractors

La nova proposta de legislació és criticada pel principal partit laborista de l’oposició i per les oenagés. «La Llei de Drets Humans ha donat a milions de persones accés a la justícia, ha protegit les víctimes de delictes i ha garantit que els nostres éssers estimats rebin l’atenció que necessiten», va dir Steve Reed, responsable de Justícia del Partit Laborista. Però la declaració introduïda pels conservadors «traurà aquests drets». Amnistia Internacional del Regne Unit el qualifica com un «enorme pas enrere pels drets de les persones».