Violència incessant

L’Exèrcit israelià mata quatre palestins en 24 hores a la Cisjordània ocupada

  • Durant aquesta jornada de violència en territori ocupat, el Parlament israelià ha aprovat de forma preliminar el projecte de llei per prohibir la bandera palestina en les institucions finançades per l’Estat

L’Exèrcit israelià mata quatre palestins en 24 hores a la Cisjordània ocupada

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Cisjordània es tenyeix de sang. En les últimes 24 hores, quatre palestins han mort víctimes de la violència de les tropes israelianes. Aquesta matinada l’Exèrcit israelià ha matat un palestí en un camp de refugiats de Betlem mentre que un altre ha mort quan les tropes demolien la casa d’un palestí. A més, el dia anterior, una altra periodista, la jove Ghafran Warasna, va rebre un tret quan suposadament es va acostar a soldats israelians amb un ganivet. Mentrestant, a la Knesset, el projecte de llei per prohibir la bandera palestina en les institucions finançades per l’Estat ha obtingut l’aprovació preliminar. 

Des de l’augment dels atacs perpetrats per palestins en terra israelià, les tropes de l’Estat hebreu han incrementat l’agressivitat i l’assiduïtat de les seves incursions militars als territoris ocupats. En les primeres hores de dijous a Yabad, al nord de Cisjordània, l’Exèrcit preparava els explosius per demolir la casa de Dia Hamarsheh, que va matar cinc persones a la cèntrica Bnei Brak al març. «Centenars d’agitadors han llançat pedres, incendiat pneumàtics i tirat còctels molotov i explosius contra les forces», ha dit l’Exèrcit en un comunicat.

Com a resultat dels enfrontaments, un jove de 24 anys, Bilal Kabha, ha mort i tres palestins més han resultat greument ferits. Després, les tropes israelianes han procedit a fer detonar l’explosió, que ha arrasat amb l’edifici de tres pisos que servia de llar a tota la seva família. També al camp de refugiats de Dheisheh, a prop de Betlem, els palestins han respost a l’entrada de les forces hebrees al camp de nit per arrestar un sospitós de llançar un explosiu. Els trets israelians han acabat amb la vida d’Ayman Muhaisen, de 29 anys.   

148 violacions contra periodistes

Els palestins també ploren la mort de la periodista Ghofran Warasnah, de 31 anys. Segons l’Exèrcit israelià, la dona palestina portava un ganivet i suposava un perill per als soldats apostats al camp de refugiats d’Arroub, entre Betlem i Hebron. Però els palestins neguen les acusacions. Warasnah havia començat una nova feina en una estació de ràdio tres dies abans de ser assassinada i allà és on es dirigia. La periodista havia sortit de la presó a l’abril després de passar tres mesos entre reixes. 

Notícies relacionades

A més, la seva mort recorda la de la icònica corresponsal d’Al Jazeera, Shirin Abu Aqleh. La Mitja Lluna Palestina ha declarat que es va negar assistència mèdica a Warasnah durant 20 minuts després de rebre el tret que li va travessar el cor. També les forces israelianes han intentat evitar el desenvolupament del seu funeral al bloquejar l’entrada dels assistents al camp de refugiats. Els assistents van ser atacats amb granades de so i d’atordiment. El Comitè de Recolzament als Periodistes ha denunciat que només al maig Israel ha comès 148 violacions contra periodistes palestins. 

També des de les institucions, s’ha ampliat la marginació dels palestins aquest dijous. El projecte de llei per prohibir la bandera palestina en les institucions finançades per l’Estat ha obtingut l’aprovació preliminar del Parlament israelià. El legislador del Likud que ha patrocinat aquesta legislació ha assenyalat els diputats àrabs, els ha qualificat de «gelosos» i els ha indicat que «se’n vagin a Gaza o a Jordània». Aquest s’ha convertit en un altre dels polèmics temes que enfronten l’actual coalició de Govern a Israel.

Temes:

Palestina Israel